Nyitókép forrása: Körkép.sk/KL

 

Szokatlanul meleg időjárás uralkodik karácsony első ünnepén Szlovákiában. Olyannyira, hogy minden jel szerint új karácsonyi melegrekord született. Pozsonyban +14,8  fokot mértek napközben, amire a meteorológiai mérések elkezdése óta Szlovákia területén nem volt példa. A korábbi rekord 2009-ben született, akkor a pozsonyi reptér meteorológiai állomása 14,1 fokos nappali csúcson mért.

 

A nyugatról térségünkben betörő meleg légtömegek kellemesen enyhe időjárást okoztak, a karácsonyi hangulat kárára. Ráadásul a hirtelen felmelegedés miatt túl gyorsan olvadt el az előző hetekben lehullott hó, ami miatt ország számos járásban árvízvédelmi riasztást rendeltek el.

 

A Dunaszerdahelyi és Komáromi járásban, illetve a Párkányi körzetben elsőfokú riasztást rendeltek el, ahogy a Nyitrai járásban is. Aranyosmaróton a Zsitva áradása miatt harmadfokú készültség van érvényben.

 

 hirdetes_300x300  

A Lévai, Nagykürtösi és Losonci járásokban pedig másodfokú készültséget hirdettek a Garam, az Ipoly illetve egyéb patakok vízszintemelkedése miatt.

 

Valószínűleg Nyugat-Szlovákia több helyi és régiós melegrekordja megdőlt ma. Napközben 10-15 fok közötti csúcsokat mértek a meteorológiai állomások. Az előrejelzések szerint pedig karácsony második ünnepe is hasonlóan rendkívüli lesz.

 

A Szlovák Hidrometeorológiai Szolgálat a Dunamenti-alföldön továbbra is 10 fok feletti nappali csúcshőmérsékletet jósol keddre. Közép-Szlovákia déli járásaiban illetve keleten 8-9 fok lesz. Csak a Rozsnyói járás lesz – sajátos földrajzi és meteorológiai adottságai okán – hűvös, ott 2 fokos csúcs várható.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!