Nyitókép forrása: Körkép.sk/KL

 

Az elmúlt időszakban a jelentős mennyiségű csapadék, majd hirtelen érkező erőteljes felmelegedés miatt Közép-Európa-szerte megáradtak a folyók. Szlovákiában úgy fest, hogy túl vagyunk a nehezén; Magyarországon azonban lassabb lesz az apadás a vártnál, elsősorban a Vág és Ipoly vízhozama miatt. Csehországban azonban tovább romlik a helyzet.

 

A cseh folyók vízszintje tovább emelkedik, a hatóságok ezért elkezdték a mobilgátak építését. Nyugati szomszédunkat tíz éve nem látott árhullám fenyegeti. A cseh áradások miatt a Morava vízszintje is még mindig emelkedőben van – Szlovákia területén az utolsó még nem apadó folyóról van szó.

 

Csehország nagy részén harmadfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el. A felmelegedés miatt hirtelen elolvadó hótömeg tíz éve nem látott vízhozamokat produkált. Az Elba esetében a legrosszabb a helyzet, ahol a vízszint szerda reggel 630 centiméter volt, és a következő 40 órában még emelkedni fog, várhatóan 670 centiméternél fog tetőzni.

 

 hirdetes_300x300  

A cseh hatóságok már napokkal ezelőtt elkezdték a mobilgátak emelését. Ústí nad Labem városánál 730 centiméteres vízszintmagasságig védekeznek az ár ellen – ez fél méterrel magasabb, mint a várható tetőzés.

 

Magyarországon később érkezett és lassúbb az apadás, mint várták

 

Magyarországon a Vág, Ipoly és Garam folyók vízgyűjtő területein hullott csapadék valamint a bősi vízerőmű „üzemrendje” tette kiszámíthatatlanná az árhullám elvonulásának előrejelzését. Ez utóbbi esetben nagy mennyiségű uszadék torlódott fel a zsilipeknél. Ez Bősnél késleltette az árhullám továbbengedését. Emiatt Nagybajcsnál (a Komáromi járásbeli Csicsóval szemben, a Duna jobb partján) kettős tetőzés alakult ki, ami ketten elvonult.

 

Szerda hajnalban Gönyűnél (a Komáromi járásbeli Kolozsnémával szemben a határ túloldalán) tetőzött a Duna 577 centiméterrel. Komáromot szerda délután érte el a tetőzés (e sorok írásakor 651 centimétert jelzett a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet infografikája).

 

Szerda délben Budapesten 682 centiméteren állt a Duna, és 700 centiméternél várják a tetőzést csütörtökön. A vízügyi hatóságok szerint a fentebb említett körülmények miatt a vártnál lassabb lesz az apadás.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!