Nyitókép: Pixabay

 

Az elmúlt időszak csapadékos időjárása a Balatonra is hatással volt. A sok eső, valamint a lehullott, majd elolvadt hó mind-mind hozzájárult a tó vízszintjének az emelkedéséhez. A Balaton vízszintje december eleje óta 19 centiméterrel lett magasabb. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) emiatt csütörtökön azt közölte,hogy megkezdték a Balaton vizének leeresztését – írja az Időkép.

 

Az OVF adatai szerint csütörtök reggel a Balaton átlagos vízállása a siófoki vízmércéhez viszonyítva 122 centiméter volt. A tó téli üzemi vízszintmaximuma 110 centiméter +/- 5 százalék.

 

Csütörtökön 13 órakor kezdték meg a magyar tenger vizének leeresztését a Sió-zsilipen keresztül a Sió-csatornán át a Dunába. Ugyanakkor csak úgynevezett óvatos vízeresztés történik, ami azt jelenti, hogy másodpercenként 15 köbméter vizet engednek le a tóból, ami a Balatonba torkolló vízfolyásokon érkező vízhozamokhoz van igazítva. A Dunán és mellékfolyóin érkező árhullámok szintjét az előző napokban nehéz volt pontosan előrejelezni, emiatt vártak a szakemberek a zsilip kinyitásával. A vízeresztés mértékének növeléséről pedig az előrejelzések alapján döntenek majd.

 hirdetes_300x300  

 

Idokep.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!