Nyitókép: Pixabay/Moshehar

 

Ne hagyjuk a háziállatainkat egyedül szilveszterkor. A gazdi bizalmat és biztonságérzetet ad nekik. Kerüljük a kiabálást, mert ez csak megsokszorozza az állat félelmét – mondta Ľubomír Kráľ, a Szlovák Állatorvosi Kamara (KVL) elnöke. A kutyák, a macskák és más háziállatok nagy stressznek vannak kitéve a petárdák és tűzijátékok zajától és villanásaitól.

 

„A félelem által okozott stressz megnyilvánulásai állatról állatra változnak, de leggyakrabban ijedt tekintetben, reszketésben és gubbasztásban nyilvánulnak meg.”

 

– húzta alá Kráľ. Hozzáteszi, hogy az állatok zavarttá válhatnak, nyüszíthetnek vagy nyávoghatnak, és megpróbálhatnak megközelíthetetlen helyeken elbújni. Hányhatnak, bepisilhetnek vagy hasmenésük is lehet.

 

 hirdetes_300x300  

A szakember azt tanácsolja, hogy a stresszcsökkentést már korábban kezdjük el, nem pedig éjfélkor. Jó ötlet, ha napközben játékkal vagy hosszabb sétával fárasztjuk a kutyát. Mielőtt elkezdődne a zaj, a gazdi adjon neki enni. „Ilyenkor könnyebben elalszik, ami segít átvészelni az éjszakát” – jegyzi meg a Szlovák Állatorvosi Kamara elnöke.

 

A zaj és a fény kiküszöbölhető az ablakok és ajtók bezárásával. „Húzzuk be a redőnyöket, zsalukat és függönyöket, és takarjuk el a kintről érkező zajt (…)” – tanácsolja Ľubomír Kráľ. Hozzáteszi, hogy a háziállatnak hozzáférést kell biztosítani a kedvenc helyéhez és a kedvenc dolgaihoz. Legyen készenlétben sok víz és jutalomfalatok. A gazdi készítsen neki egy csendes búvóhelyet is, hagyhatja, hogy mellette feküdjön és simogassa. Néha egy takaró vagy paplan is segít King szerint. A macska szeret elrejtőzni valahol, esetleg készítsünk neki egy kisebb dobozt.

 

Léteznek különféle vény nélkül kapható, természetes anyagokat tartalmazó, nyugtató hatású kiegészítők is. Ezek nem okoznak függőséget, és nem tompítják az érzékeket. Ezek hátránya azonban, hogy hatásuk csak hosszan tartó használat után jelentkezik, ezért néhány nappal szilveszter előtt kell elkezdeni őket – figyelmeztetet a szakember. Az állatorvos is adhat az állatnak nyugtató hatású gyógyszereket. Emberi gyógyszerekkel való kísérletezés ellenben nem javasolt.

 

A Szlovák Állatorvosi Kamara elnöke arról is beszélt, hogy az állatok stresszhelyzetben kiszámíthatatlanul viselkednek. Gyakran előfordul, hogy elszöknek a gazdától. „Szilveszterkor tehát ne engedje szabadon a kutyáját, amikor sétál, még a városon kívül sem, ahol nem hallatszik a lövöldözés, mert a kutya azt meghallja”. Egy megrémült kutya még a bekerített kertből is képes megszökni, ezért inkább maradjon a házban. A macska kijáratát el kell zárni, hogy ne tudjon kijutni.

 

„Ha egy kutya egyszer megszökött szilveszterkor, a legjobb módja annak, hogy gyorsan megtaláljuk, a mikrocsip – mutatott rá Kráľ.

 

Teraz.sk nyomán

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!