Nyitókép: litetratura.hu

 

A kutatók egy ideje már vizsgálják azokat a biológiai és pszichológiai jelenségeket, amelyek befolyásolhatják a másnaposságot.

 

Kiderítették például, hogy az ALDH2 gén mutációjával rendelkező embereket súlyosabban érint a másnaposság. A mutáció miatt az alkoholt lebontó enzim aktivitása jelentősen csökken, emiatt mérgező acetaldehid halmozódik fel, erősítve a másnaposság tüneteit.

 

Az életkor is a nem is befolyásolhatja a másnaposságot. A közelmúltban 761 holland alkoholfogyasztó körében végzett online felmérés azt találta, hogy a másnaposság súlyossága az életkorral csökken. A szerzők különbségekről számoltak be a másnaposság súlyosságában a férfiak és a nők között, és nem úgy, ahogy elsőre gondolnánk. A nemek közötti különbségek nagyobbak voltak a fiatalabb alkoholfogyasztók körében, és a fiatal (18-25 éves) férfiak általában súlyosabb másnaposságról számoltak be, mint a fiatal női alkoholfogyasztók. Jelenleg azonban nem ismert ezen eltérések oka.

 hirdetes_300x300  

 

Bizonyos pszichológiai tulajdonságok is összefüggésbe hozhatók a másnaposság megtapasztalásával. A szorongás, a depresszió és a stressz mind-mind összefügg a súlyosabb macskjajjal. Lehet, hogy az is hozzájárul a tapasztalatok változatosságához, hogy miként birkózik meg valaki a kedvezőtlen helyzetekkel.

 

És hogy van-e gyógyszer a másnaposságra a jól bevált házi praktikák mellett? Nos, a kutatók azonosítottak már néhány olyan természetes vegyületet, amelyek enyhíthetik a másnaposság általános tüneteit, azonban még további kutatásokra van szükség annak megállapítására, hogy vajon tényleg javasoltak-e ezek a kezelésre. Addig is ki-ki maga döntheti el, mi a legjobb stratégia számára a másnaposság enyhítésére. És persze még mindig lehet választani a legbiztosabb megoldást: az alkohol kerülését.

 

HVG

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!