Nyitókép forrása: canva.com

 

A Szociális Biztosító hamarosan új kötelességének eleget téve két év múlva elkezdi szétküldeni ügyfeleinek az úgynevezett nyugdíj-előrejelzési tájékoztatót. A tájékoztatóból elvileg kiderül, hogy mekkora életjáradékra számíthat az adott járulékfizető a jövőben, és az összeg tartalmazni fogja az első és második pillér számait is.

 

A nyugdíj előrejelző tájékoztatót a Szociális Biztosító mindig május 31-ig küldi ki, először majd csak 2026-ban, és az, hogy 2026-tól kezdve milyen gyakorisággal fogja kiértesíteni a járulékfizetőket, attól függ majd, hogy mennyi idős az adott ügyfél. 

 

Például az a 18-49 év közötti személy, aki élete során legalább egy napra „be volt jelentve” a Szociális Biztosítónál, vagyis legalább egy napig fizetett társadalombiztosítási járulékot, az ötévente kap frissített adatokat a tájékoztatóban.

 

 hirdetes_300x300  

A 49 évnél idősebbek ezzel szemben már évente kapnak majd tájékoztatást nyugdíjuk várható összegéről.

 

A Szociális Biztosító a tájékoztatót a fentebb említett május 26-i határidőre csak elektronikusan, az ügyfélkapun keresztül köteles megküldeni, de az adatokat postázzák is – ez utóbbinál viszont nincs határidőhöz kötve a kiértesítés.

 

Mit tartalmaz majd a tájékoztató?

 

A nyugdíj-előrejelzési tájékoztató egy alap és egy alternatív előrejelzést fog tartalmazi az egyén várható nyugdíjának nagyságáról.

 

Az alap prognózis is három forgatókönyvvel számol majd a nyugdíj nagyságát befolyásoló alapvető tényezőket figyelembe véve.

 

Az alternatív prognózis olyan tényezők szerint jelzi előre a nyugdíj nagyságát, amelyeket az adott személy maga is tud befolyásolni. Például az egyéni vállalkozó esetében az éves jövedelme kivetési alapjának nagysága, vagy a második nyugdíjpillérhez való kapcsolódás.

 

Mindkét előrejelzés figyelembe fogja venni a hivatalos inflációs előrejelzéseket.

 

Körkép.sk, SITA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.