Nyitókép: Heiko Junge/AP

 

Nincs jele depressziónak vagy öngyilkossági hajlamnak a norvég szélsőjobboldali tömeggyilkos, Anders Behring Breivik esetében, aki 2011-ben két támadásban 77 embert ölt meg – ezt két pszichológus szakértő mondta csütörtökön azon a tárgyaláson, amelyen Breivik perli Norvégiát az emberi jogainak állítólagos megsértése miatt.

 

Breivik azt állítja, hogy a magánzárkában eltöltött csaknem 12 év sérti az Emberi Jogok Európai Egyezményének 3. cikkelyét, amely tiltja az embertelen vagy megalázó büntetést illetve bánásmódot. A hétfőn kezdődött tárgyalást biztonsági okokból a Ringerike börtön tornatermében tartják, ahol a tömeggyilkos a büntetését tölti.

 

Breivik a bíróságon könnyeivel küzködve azt vallotta, hogy jobb lenne ha „inkább megölnék, minthogy még egy hetet ilyen körülmények között éljen”. Azt is kijelentette, hogy a kormány megpróbálta „öngyilkosságba hajszolni”, és „közel járt a sikerhez”.

 hirdetes_300x300  

 

Csütörtökön azonban a két szakember azt állította, hogy nem észleltek Breiviknél semmiféle pszichológiai rendellenességet, amely az elszigeteltséggel függött volna össze.

 

Janne Gudim Hermansen pszichiáter, aki 2022 eleje óta 21 alkalommal foglalkozott Breivikkel, megjegyezte, hogy meglátása szerint alacsony a kockázata annak, hogy Breivik öngyilkosságot kísérelne meg. Hozzátette: Szokatlan viselkedés Breivik esetében, hogy kedden a bíróságon könnyekben tört ki, egyben megkérdőjelezte az ilyen reakció őszinteségét. „Kicsit bizonytalan vagyok a szavahihetőség szintjét illetően” – mondta Hermansen.

 

Inni Rein pszichológus, akit azzal bíztak meg, hogy értékelje, mennyire veszélyes Breivik a társadalomra, csütörtökön a bíróságon azt vallotta, hogy az elítélt nem depressziós, nem öngyilkos hajlamú és nem szenved lelki betegségben. Mindazonáltal „erős gyanújának” adott hangot amiatt, hogy Breivik Asperger-szindrómában szenved, amelyet a szociális interakcióban jelentkező nehézségek jellemeznek.

 

Az AFP hozzátette, hogy Breivik 2018-ban háromszor kísérelt meg öngyilkosságot. Rein azonban vallomásában felidézte azokat a jelentéseket, amelyekben Breivik elismerte, hogy az öngyilkossági kísérletek célja az volt, hogy felhívja magára a figyelmet.

 

„Nem kelti azt a benyomást, hogy valóban meg akart volna halni” – mondta a pszichológus.

 

Breivik a második világháború óta a legvéresebb támadást hajtotta végre norvég földön: 2011. július 22-én először bombát robbantott az oslói kormányhivatalok közelében, megölve nyolc embert, majd további 69 embert, főként tizenéveseket lőtt agyon egy nyári táborban, amelyet a Munkáspárt ifjúsági szárnya működtetett Utoya szigetén.

 

Körkép.sk, Teraz.sk nyomán

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!