Nyitókép: Körkép.sk

 

Az előző év sikerének köszönhetően idén is műhavon szánkózhatnak a komáromi gyerekek.  Az ötlet legelőször 2022 decemberében valósult meg, egy komáromi vállalkozó, Kneizel Dávid elgondolása alapján, továbbá Keszegh Béla, Komárom polgármestere és Ruman Patrik, a KOMVaK igazgatójának közreműködésével. 

 

E legelső időszakban csupán rövid ideig tartott a szánkózás öröme, mert hirtelen felmelegedés következett, és a hóágyúk működése a hőmérséklet plusz értékeinél nem lehetséges. Ám 2023 februárjában alaposan fagypont alá esett a hőmérő higanyszála, ami lehetővé tette, hogy azok ismételten működésbe lépjenek. A fehér műhó a gyerekek körében hatalmas sikert aratott.

 

 hirdetes_300x300  

 

E lehetőségre jól emlékeztek kicsik és nagyok, és nagyon várták az ismétlődő alkalmat, hiszen a most elmúlt téli szünidőben megint csak egy napig nyújtott örömet a természetes hótakaró. Jelenleg, a nulla fok alatti hőmérséklet ismét lehetővé teszi a műhó előállítását, ami nagy öröm a város apróságainak. 

 

Komárom környéke bizony kevés lehetőséget nyújt a téli sportolásra, néha-néha előfordul, hogy a sekélyebb vizek befagynak, és így, az Erzsébet-szigeten található műjégpálya alternatívájaként, a természetes vizeken is alkalom nyílik a korcsolyázásra.  Manapság azonban ez nagyon ritka, mert a hosszantartó kemény telek elkerülik térségünket, tehát biztonságos, sportolásra alkalmas jégréteg is ritkán keletkezik.

 

 

Domb is alig akad a város környékén, hiszen Komárom a Duna – Vág torkolatának síkságán fekszik, de néhány kiemelkedés azért található. Ilyen magaslati ponton áll a várost szimbolizáló Víztorony is, és ezt a belvárosi dombot a gyerekek a korábbi havas teleken mindig is szánkózásra használták.

 

A jelenlegi hőmérséklet tehát ismét lehetővé tette, hogy működésbe lépjenek a hóágyúk, így január 9-én és 10-én folyamatosan készült a friss hó, és délután már vidáman szánkózó kipirult gyereksereg lepte el a domboldalt.

 

A Körkép is terepszemlét tartott a havas domboldalon, ahová legelsőként az éppen otthontartózkodó kisgyermekes szülők érkeztek csemetéikkel, az iskolások csak később vették birtokukba a behavazott térséget.

 

 

Sokféle szánkót láthattunk, hagyományos faszánkót, amelyen még a hatvanas, hetvenes évek gyermekei szánkóztak, egyszerű, színes műanyag csúszó-lapokat, de akadt az újdonságnak számító „kétfunkciós” jármű is, amit kerekein gurulva, kisautóként (kiskocsiként) húzhatnak el a gyerekek a szánkózás színterére, majd azt megfordítva, már szánkó formájában csúszhatnak le vele a havas domboldalról.

 

Ha a fagyos időjárás egy darabig még kitart, bizonyára sok gyerek kihasználja ezt a nagyszerű lehetőséget. Az ötletgazda és a kivitelezők pedig minden elismerést megérdemelnek. Bár az lenne az igazi, ha a január valódi havat is hozna, hiszen fehér lepel csupán rövid ideig mutatkozott Komárom környékén.

 

 

Ami pedig újdonságnak számít, a Víztorony szánkózó térségében egy nagyszerű büfé is működik, ahol finom meleg italokat, forralt bort, puncsot, teát, forró-csokit kaphatunk, továbbá a mozgástól kiéhezett emberpalántáknak, de a szüleiknek is hot-dogot és gofrit is kínálnak. Tehát a mozgás öröme egy kellemes uzsonnával is összeköthető.

 

 

Hajrá kicsik és nagyok, szánkózásra fel, amíg az égiek is hozzájárulnak a felkínált lehetőséghez!

 

Buday Mária

A képek a szerző felvételei

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!