Nyitókép: pixabay

 

Zürich, Groningen, Koppenhága, Lipcse, Gdańsk, Stockholm, Genf, Rostock, Braga és Kolozsvár – az Európai Bizottság felmérése szerint ez az a tíz város, ahol a lakosok a legelégedettebbek az élet-, a munka- és a lakhatási körülményekkel. A legrosszabb helyen Podgorica, Miskolc, Szkopje, Róma, Belgrád, Nápoly, Tirana, Athén, Isztambul és Palermo végeztek; ezeken a helyeken a legkevésbé elégedettek városukkal az emberek.

 

Szlovákiában Pozsony és Kassa vett részt a felmérésben. Pozsony több kritérium alapján kétszer is bekerült az első tíz legjobb illetve a tíz legrosszabb város közé. A szlovák főváros a jó munkahely megszerzése tekintetében a negyedik legjobb, míg a lakhatás szempontjából a tizedik legrosszabb helyen állt.

 

A felmérés eredményei szerint a megkérdezett 52 városban az emberek több mint kilencven százaléka elégedett a városában élők életével.

 hirdetes_810x300  

 

Az első helyet a svájci Zürich szerezte meg, ahol a lakosok a legelégedettebbek voltak (97 százalék). Ezt főként az anyagi helyzetükkel, a munkájukkal, a tömegközlekedéssel, az egészségügyi ellátással és a levegő minőségével magyarázták, de az LMBTQ+ közösség és az idősek számára is Zürich bizonyult a legjobb európai városnak.

 

A második Groningen (Hollandia) esetében az elégedett emberek aránya 96 százalék, és a válaszadók 86 százaléka még éjszaka is biztonságban érzi magát a városban. A harmadik helyezett Koppenhágával (Dánia) a lakosok 96 százaléka volt elégedett, bár ott a felmérés szerint nehéz megfizethető lakást találni. Ugyanakkor ez a legkevésbé korrupt város Európában.

 

A negyedik helyezett Lipcse (Németország) 95 százalékos elégedettséggel a kisgyermekes családoknak kedvez, de a levegő minősége is kitűnő. A lengyelországi Gdańsk (95 százalékos elégedettség) pedig attraktív helynek számít a más országokból érkező bevándorlók számára, és a város kulturális élete is magas szintű.

 

A felmérést 2023 januárja és áprilisa között végezték 71 153 válaszadói minta alapján az EU, az Európai Szabadkereskedelmi Társulás (EFTA) országai és a Nyugat-Balkán, az Egyesült Királyság és Törökország 83 városának részvételével.

 

Teraz.sk nyomán

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!