Nyitókép forrása: canva.com

 

Míg korábban Svédország extrém hideg időjárása miatt került be a hírekbe, most a szélsőségesen meredek és gyors enyhülés miatt vált témává. A hirtelen felmelegedés miatt a skandináv országban most árvizektől tartanak.

 

Január 3-án még -43,6 fokot mérte Svédország leghidegebb pontján, ami új rekordnak számított az ország történetében. Január 7-én viszont már +0,9 fokot mértek ugyanazon a helyen (Kvikkjokk-Arrenjarka), január 9-én pedig már +9,4 fokra melegedett az idő.

 

Ráadásul Kvikkjokk-Arrenjarkánál nem csak a hőmérsékleti különbség figyelemreméltó, hanem az is, hogy az enyhülési hullám során 16 fokot melegedett az idő, mindössze 20 perc alatt.

 

 hirdetes_300x300  

Mondanunk sem kell, ez rendkívül szokatlan jelenség Svédországban az év ezen szakában. A hidrometeorológusok már kongatják is vészharangot a gyors olvadás miatt kialakuló árvízveszély miatt.

 

Hasonló folyamatok zajlottak le Norvégiában, ott 7,7 fokig emelkedett a hőmérséklet, és most lavinaveszély miatt adtak ki figyelmeztetést.

 

A mostani kirívó esetek ellenére a hétvégén újabb erőteljes sarkvidéki lehűlés vár Skandináviára és Kelet-Európára. Moszkvában és a skandináv országokban is -30 fokos farkasordító hidegvárható a meteorológusok szerint.

 

Körkép.sk, iMeteo.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!