Nyitókép: via tagesschau.de

 

Tavaly a szlovákiaiak átlagosan napi három órát töltöttek a közösségi oldalakon – ezeket a felületeket elsősorban a barátokkal való kapcsolattartásra vagy szórakozásra használták. A fiatalok leginkább a YouTube-ot vagy az Instagramot használják, míg az idősebb generáció a Facebookot részesíti előnyben – derül ki az AMI Digital Index felmérésének eredményeiből, amely évente feltérképezi a közösségi hálózatok használatának trendjeit Szlovákiában.

 

A felmérésből kiderült, hogy a szlovákiaiak 83 százaléka naponta bejelentkezik a közösségi oldalakra, és átlagosan 177 percet tölt ott. Minél fiatalabbak a felhasználók, annál több időt töltenek a közösségi médiában. A Z generáció, azaz a 15 és 26 év közötti fiatalok naponta akár 220 percet is használják a közösségi hálózatokat – mondta Peter Chalmovský, az AMI Communications Slovakia igazgatója.

 

A fiatalok főként videókat néznek a YouTube-on, az Instagramon pedig különböző típusú tartalmak iránt érdeklődnek. Nagyjából háromnegyedük használja a Snapchatet és a TikTokot is. Az úgynevezett boomerek, azaz a 60 év felettiek generációja a Facebookot részesíti előnyben: 87 százalékuknak van profilja. A közösségi hálózatokat használók másik két generációja – az X generáció (43-58 évesek) és a millenniumiak (27-42 évesek) – hasonlóan alakul. Mindketten elsősorban a Facebookot és a YouTube-ot használják, az Instagramot kevésbé.

 hirdetes_300x300  

 

Tavaly a felhasználók 34 százaléka használt mesterséges intelligenciát (AI) szövegek és olvasmányok létrehozására, minden negyedik pedig képalkotásra. A mesterséges intelligencia használatánál a fiatal Z generáció a húzóerő, de teljesen egyértelmű, hogy a használata egyre nő, és az idősebb generációk körében is tovább fog növekedni” – zárta Chalmovský.

 

Teraz.sk nyomán

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!