Nyitókép: Hagyományok Háza

 

A Hagyományok Háza Szabadegyetem tudást és naprakész ismereteket kínál a népi kultúra minden területéről. A kezdeményezést Dóra Fruzsina, az Intézmény közművelődési és tudományos szakcsoportjának munkatársa foglalja össze.

 

A Hagyományok Háza Szabadegyetem az Intézmény eddigi tudományos-ismeretterjesztő tevékenységét fogja össze. Mindezideig különböző sorozatcímmel futottak programok, amit az Intézmény az említett néven, egységes koncepcióval és szándéka szerint egységes szerkezetben indított el. 

 

Nagyon fontosnak tartják, hogy az előadássorozat keretében ismeretterjesztő stílusban tudjanak szólni egy szélesebb közönséghez, ugyanakkor a Hagyományok Házának a nagyon fontos ’híd’ szerepét is betöltsék. Ennek tükrében naprakész tudományos eredményekkel, illetve érdekességekkel – élvezetesebb, könnyedebb stílusban – kínálják meg a látogatóközönségét. 

 hirdetes_300x300  

 

Koncepciójuk szerint minden évadban meghatároznak egy vezérfonalat, egységes gondolatot, amire tematikusan is felfűzhetik az előadásokat. Az első – januártól-májusig tartó – fél évadban az egyén és a közösség áll a középpontban.

 

Igen, ez egy klasszikus néprajzi téma: a néphagyományban nagyon fontos szerep jut a közösségnek, aminek normái, ízlése, szabályrendszere meghatározó. Ugyanakkor, ha közelebbről szemügyre vesszük a népi kultúrát, világosan látható, hogy a közösségből mindenhol és mindenütt kitűnnek tehetséges, s különleges tudású egyéniségek.

 

Májusig tizenhét programelemmel – négy online programmal és tizenhárom előadással – készültek. Január 25-én az érdeklődők – a regisztrációt követően – Kirch Zoltán A nyárádselyei Kacsó „Béni” József, mint táncos egyéniség és a faluközösség kapcsolata című előadását követhetik.

 

Hagyományok Háza – illusztráció

 

Különleges ’húzóprogramokat’ is kínálnak, mint például A népmese mai élete című webináriumot, valamint február elején Deáky Zita néprajzkutató Szülés, születés a Kárpát-medencei néphagyományban című előadását.

 

A Szabadegyetem sorozat tematikája szerteágazó, és igyekeznek a néphagyomány minden területét – a népzenétől a néptáncig, a kézművességig – érinteni, így a célközönségük is heterogén. Ugyanakkor vannak korábban is egy előadássorozat részeiként meghirdetett programok. Ilyen a Népmese mai élete és az Előadás-sorozat a népi gyógyászatról; ezeknek már kialakult a törzsközönsége.

 

Hagyományok Háza – illusztráció

 

A szervezők nagy érdeklődéssel számolnak, A népmese mai élete következő előadására például már több mint hatszázan regisztráltak, ez a magas szám kisebb fejtörést is okoz technikailag a szervezőknek.

 

Információk: https://hagyomanyokhaza.hu/hu/program/hagyomanyok-haza-szabadegyetem-1

https://hagyomanyokhaza.hu/hu/program/hagyomanyok-haza-szabadegyetem-1/20240125-1800

 

Hagyományok Háza – sajtóhír

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!