Nyitókép: DARIO PIGNATELLI | Credit: EU/DARIO PIGNATELLI

 

Az Európai Uniónak meg kell találnia a módját, hogy a holokauszt áldozatai soha ne merüljenek feledésbe – jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság (EB) elnöke pénteken a holokauszt nemzetközi emléknapja előtt.

 

Az EB vezetője rámutatott, hogy a Hamász 2023. október 7-én Izrael ellen elkövetett terrortámadása után a holokausztról való megemlékezés új jelentőséget kap.

 

„Az európai zsidók ismét félelemben élnek. Egyetlen szülőnek sem szabadna félnie attól, hogy iskolába küldje a gyermekét. A zsidókat zaklatják, megtámadják az utcán, az iskolákban és az egyetemeken. Zsinagógákat rongálnak meg. Zsidó temetőket gyaláznak meg.” – írta le a jelenlegi európai helyzetet.

 hirdetes_300x300  

 

Azt mondta, hogy az antiszemita megnyilvánulások példátlan mértékű növekedése az európaiakat történelmük legsötétebb időszakára emlékezteti, ezért az antiszemita gyűlöletnek nincs helye.

 

Az EB vezetője emlékeztetett arra, hogy a holokauszt utolsó túlélői „fokozatosan itt hagynak bennünket”, ezért az EU-nak új módszereket kell találnia annak biztosítására, hogy történeteik ne merüljenek feledésbe, és olyan oktatási módszereket kell bevezetnie, amelyek a múlt utolsó maradványain alapulnak.

 

„Nem szabad elfelejtenünk, hogyan kezdődött minden: az antiszemitizmus és a gyűlölet vezetett a holokauszthoz. Nekünk, európaiaknak kötelességünk, hogy olyan Uniót építsünk, amely mentes az antiszemitizmustól, a rasszizmus és a megkülönböztetés minden formájától. Ha Európa csalódást okoz a zsidóknak, akkor mindannyiunknak csalódást okoz. Ma ismét emlékeztetnünk kell magunkat: soha többé nem hagyjuk, hogy ez megismétlődjön!”

 

– tette hozzá. 2021 októberében az Európai Bizottság bemutatta az antiszemitizmus elleni küzdelemre és a zsidó élet előmozdítására irányuló első stratégiáját. A stratégia célja, hogy segítse az uniós tagállamokat és a civil társadalmat az antiszemitizmus elleni küzdelemben.

 

Teraz.sk nyomán

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!