Nyitókép: AFP via Salzburger Nachrichten

 

Andrzej Duda lengyel elnök pénteken kijelentette, hogy nem biztos abban, hogy Ukrajna képes lesz-e visszaszerezni az ellenőrzést az oroszok által megszállt Krím félsziget felett, de úgy véli, hogy a donyecki és luhanszki területek visszafoglalhatóak.

 

Varsó Kijev egyik leghűségesebb támogatója azóta, hogy Oroszország 2022 februárjában megtámadta Ukrajnát. A lengyelek azzal érvelnek, hogy Ukrajnának vissza kell szereznie az ellenőrzést minden területe felett, hogy elrettentse Moszkvát a további katonai agressziótól.

 

Duda a YouTube „Kanal Zero” csatornának adott interjút, ahol arra a kérdésre, hogy szerinte Ukrajna valóban képes lesz-e visszaszerezni a Krímet, úgy válaszolt: „Nehéz számomra erre a kérdésre válaszolni. Nem tudom, hogy Ukrajna vissza fogja-e szerezni (a Krímet), de azt hiszem, hogy Donyecket és Luhanszkot vissza fogják foglalni”.

 hirdetes_300x300  

 

Szerinte a Krím félsziget, amelyet Oroszország 2014-ben foglalt el, „történelmi okokból is különleges hely, mert valójában az idő nagy részében orosz kézben volt”.

 

Duda kijelentése menten kiverte a biztosítékot mind Lengyelországban, mind Ukrajnában. Ukrajna lengyelországi nagykövete, Vaszil Zvarics szombaton az X közösségi hálón azt írta, hogy „a Krím Ukrajna része és az is marad”. Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter pedig azt mondta, hogy „Lengyelország elismeri Ukrajna függetlenségét a nemzetközileg megállapított határain belül”.

 

Roman Giertych, a legnagyobb kormánypárti tömörülés, a Polgári Koalíció (KO) törvényhozója Duda kijelentésére reagálva aláhúzta: „Szeretném emlékeztetni Duda urat, hogy vannak olyan városok az országunkban, amelyek történelmük során rövidebb ideig tartoztak Lengyelországhoz, mint bármely más államhoz” – mondta a ma nyugat-lengyelországi, eredetileg német területek kapcsán.

 

Radoslaw Fogiel, a PiS egyik politikusa szerint Duda szavainak ilyen jellegű bírálata megalapozatlan: „Amikor arról kérdezték, hogy Ukrajna visszaveszi-e a Krímet, egyenesen azt válaszolta, hogy nem tudja.”

 

Teraz.sk nyomán

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.