Nyitókép: Besztercebánya megye archívuma

 

Február 1-től új integrált közlekedési rendszer működik a városon kívüli autóbusz vonalakon Beszterceánya megye területén. Egy hónapnyi ingyenes utazás után a zólyomi és a losonci autóbusz-közlekedési vállalat (SAD Zvolen a SAD Lucenec) megkezdte az új fizetési módszerek, illetve az előnyös előfizetős autóbusz jegyek alkalmazását, tájékoztatott a megyei önkormányzat.

 

Az új rendszer bevezetésére egy hónap előkészítési időt szánt a megye és a közlekedési vállalatok vezetése, mely időszak januárban ért véget és 52 ezer utas használta ki az új rendszerbe való beregisztrálásra. Csaknem 6 ezer utas vásárolt előfizetős autóbusz jegyet, amely alkalmazása az iskolába, vagy a munkába való utazást teszi előnyösebbé.

 

„Az új integrált közlekedési rendszer bevezetése fontos mérföldkő nemcsak az utasok számára, hanem azok számára is, akik a szolgáltatásokat biztosítják, beszélhetünk akár a közlekedési vállalatokról, de akár a városon kívüli autóbusz vonalak sofőrjeiről is

 

– emelte ki Ondrej Lunter megyeelnök.

 

 

Az új rendszer és az általa gyűjtött információk segítenek optimalizálni a járatok működését, hiszen az önkormányzat tudja majd, hol, milyen igény van a járatok iránt az utasok részéről és mi a helyzet a menetrend betartását illetően.

 

„Az új rendszer műszakilag is nagyon igényes, új feladat. Tudatosítjuk, hogy elindítása kisebb- nagyobb problémákat hozhat magával. Kérjük ezért az utasok türelmét az első napokban, szeretném őket biztosítani arról, hogy problémás esetekben az ő érdekükben cselekszünk”

 

tette hozzá a megyefőnök.

 

 

Az új közlekedési rendszer bevezetésének első napjaiban a Körkép.sk tapasztalatokat gyűjtött a rendszer működéséről a Tajti-Rimaszombat vonal járatán. Mit tudtunk meg?

 

Ahogy az várható volt, már az első napokban mutatkoztak a komplikációk az új kiszolgáló berendezés működését illetően, így az utasok továbbra is ingyen utazhattak a járaton. Sokan morogtak, mások megértéssel viseltettek.

 

Básti Tamás, a vonal egyik autóbuszjáratának vezetője kérésünkre így informálta a Körkép.sk-t:

 

„Sajnos nem használható a nyomda, így a berendezés többi komponense (beolvasó, tablet) sem. Komoly berendezés ez, így nagyon érzékeny. Érzékeny a hidegre, a rosszabb, rázósabb útszakaszokra, amelyől a járatunknak kijutott. Az utasítás értelmében egyenlőre jegy nélkül utaztatunk. A központnak jelentettük a hibát, állítólag sok ilyen van a járatokon. Azt ígérik, hogy rendbe hozzák a dolgot. Egyenlőre nem tudunk semmit, tesszük a dolgunkat, de meg kell mondani, hogy az utasok is, de mi is feszültek vagyunk a helyzetből kifolyólag. El kell még mondanom, hogy az új Iveco autóbuszok nagyon szépek, modernek, el vannak látva mindennel a kényelmes utazáshoz, de ezek a problémák most kissé csökkentik az emberek utazási élményét

 

– mondta nekünk Básti Tamás.

 

© Henrich Kleiner, web: imhd.sk

 

Azt is tapasztaltuk, hogy az utasok nem eléggé informáltak az előfizetős jegyek vásárlását illetően.

 

„Ehhez az információt leghamarabb tőlünk, autóbusz vezetőktől szerezhetnek az utasok de Rimaszombatban, az autóbusz állomáson is, ahol ki is állítják a kedvezményes igazolványokat

 

– teszi hozzá az autóbusz vezetője.

 

Dvojica autobusov Irisbus Crossway LE 12M pod fiľakovským hradom (© Henrich Kleiner, web: imhd.sk)

 

A Körkép.sk megkérdezte Cziprusz Zoltán, megyei képviselőt is, mit tesznek az áldatlan helyzet megoldásának érdekében?

 

„Sajnos ez a probléma most a látókörömön kívül esik, csak nagy vonalakban ismerem. Annyit tudok, hogy a megye vezetése mindent megtesz az adódott  problémák kiküszöbölése érdekében. Kérjük addig az utazóköznség türelmét”

 

– hangzott a képviselő válasza.

 

Mede Géza

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 249 olvasónak tetszik ez a cikk.