Nyitókép: MTI

 

A miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára összegezte az idei esztendőre tervezett nemzetpolitikai programokat.

 

Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár ma sajtóreggeli keretében számolt be az idei esztendő nemzetpolitikai célú támogatásairól, programjairól. Mint elmondta, a Magyar Állandó Értekezlet döntése értelmében 2024 az együttműködő nemzet éve lesz.

 

 hirdetes_300x300  

„Ha magyar nemzetben gondolkodunk, akkor hálózatokban gondolkodunk és ezen hálózatokat erősítjük”

 

– fogalmazott Potápi Árpád János.

 

Ilyen hálózatként működik a nemzetpolitikai államtitkár elmondása szerint a magyar média hálózat, a pedagógusszövetségek, a fiatalok, az önkormányzatok, de a vállalkozók is, szerte a Kárpát-medencében.
Ezeknek az együttműködéseknek különböző szintjei vannak, a településektől kezdve a nemzeti szintű együttműködésekig.

 

„Mindez azért, hogy a magyar haza, a magyar szülőföld megtartó erejét erősítsük”

 

– mutatott rá az államtitkár.

 

 

Potápi Árpád János felsorolta a Nemzetpolitikai Államtitkárság által indított, illetve koordinált és menedzselt legfontosagg programokat. A Szülőföldön magyarul program keretében például idén is minden gyermek és fiatal, összesen 221 433-an bruttó 100 ezer forint támogatásban részesülnek azért, hogy magyar oktatási intézményt látogatnak.

 

Potápi elmondta, hogy a Kárpátaljai Szociális Programcsomag a háború ellenére sem állt le. Ennek keretében 2023-ban 11 488 fő részesült támogatásban. Köztük pedagógusok. egészségügyi dolgozók, egyházi személyek, újságírók, színészek, kulturális intézmények munkatársai, egyházi személyek.

„Jó látni, hogy akik nem hadkötelesek, azok otthon maradnak és segítik közösségüket”

 

– mutatott rá a politikus.

 

Ugyanúgy folytatódik a Kőrösi Csoma Sándor és a Petőfi Sándor Program is, melyek szerte a világban élő magyar szórvány közösségek fennmaradását segítik. 2023-ban a KCSP-be és PSP-be 132 ösztöndíjas kapcsolódott be. A KCSP keretében a déli félteke diaszpóra közösségeihez február 15-én 25 ösztöndíjas érkezik kilenc hónapra.

 

Kép forrása: Facebook, Potápi Árpád János

 

További fontos nemzetpolitikai, hálózaterősítő program a Bagacsomag, a Miénk a város játék, a Megtartó szülőföld, valamint a különböző mentorprogramok.

 

Kitért az önkormányzatok közötti együttműködésre, arra, hogy 1100 Kárpát-medencei testvértelepülési kapcsolat jött létre.

 

Potápi elmondta, hogy az idei esztendőben megkeresik azokat az iskolákat akik eddig nem pályáztak, hogy megtudják, miért nem nyújtanak be pályázati anyagokat, miért veszik el az iskola igazgatói, pedagógusai a diákjaiktól annak élményét, hogy megtapasztalják, mit jelent a határon túlra utazni, mit jelentenek a hasonló korú, de más országokban élő magyar anyanyelvű kortársaikkal való kapcsolatfelvétel. Örömmel nyugtázta, hogy összesen eddig 47 ezer diák utazását tudták támogatni.

 

A program célja ugyanis, hogy később a szüleiket és saját gyerekeiket is rávegyék ilyen kirándulásra. 4-5 napos tanulmányi kirándulás erősíteni tud és olyan kapcsolat jöhet létre a diákok között, amilyeneket az iskolákban nem tudnak kialakítani. és olyan kapcsolat jön létre, amelyek az iskolákban nem tud kialakulni.

 

A Kárpát-medencei Lovas Program részeként 2023-ban 400 millió forinttal 89 lovas egyesület tevékenységét támogatták.
2024-ben is hirdetnek pályázatot lovas egyesületek támogatására. A magyar lovas nemzet, így az idei esztendőben a II. Kárpát-medencei Lovas Fórum megszervezését is tervezik. Emellett támogatják a kiemelt Kárpát-medencei sportesemények megvalósítását és folytatódik a sportakadémiák működése és fejlesztése  is.

 

 

A programok keretösszege az előző évhez képest nem változik, a kedvezményezettek körében azonban lehetnek változások, árulta el Potápi Árpád János.

 

A Körkép.sk kérdésére, hogy mi a magyar nemzetpolitika üzenete a Felvidékre az idei államfőválasztás és EP-választások előtt, Potápi azzal reagált, hogy „Felvidék a rossz példa”. Az államtitkár válaszát kérdésünkre külön cikkben ismertetjük.

 

Király Zsolt, a Körkép.sk főszerkesztője. Kép forrása: Potápi Árpád János Fb-oldala

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!