Nyitókép: csodalatosmagyarorszag.hu

 

Február 11-én, farsangvasárnap Mohácsra látogat az M5 kulturális csatorna. Az UNESCO szellemi kulturális örökségeként jegyzett busójárás az év legmeghatározóbb eseménye a téli hónapokban. A csatorna 16 órakor kezdődő, több mint másfél órás élő közvetítésében A Dal 2024 egyik versenyzője is feltűnik.

 

A hagyományokhoz hűen hatalmas ágyúlövéssel veszi kezdetét a mohácsi farsangi népszokás, majd következnek a színes jelmezekben és a hatalmas maszkokban résztvevő busók. Az M5 és a Kossuth Rádió idén is élőben jelentkezik a tavaszváró esemény forgatagából. A televíziós közvetítésben Jámbor Flóra műsorvezetésével és Hamar Donát tudósításával nyerhetnek betekintést a népszokás legizgalmasabb pillanataiba, találkozhatnak a hagyományok őrzőivel, és megismerhetik a busójárás jelentőségét.

 

A nézők találkozhatnak a fiatalabb generáció tagjaival is, a fiatal busók már aktívan részt vesznek a hagyomány ápolásában, akik a maszkfaragó mesterek segítségével készülnek arra, hogy megmutassák jelmezeiket. A téltemető eseményen nem marad el a híres sokác bab főzése sem.

 hirdetes_300x300  

 

A recsegő kereplőket és hangos duda szót már szombaton  hallhatják a Kossuth Rádióban hiszen az Országjáró című műsor is Mohácsról jelentkezik élőben 10 órakor. Elmesélik a mohácsi bocskorvarrás fortélyait, ott lesznek a busó lakodalomban, ahol a sokác lány és busó fiú kimondja a boldogító igent. A szellemi világörökség részét képező mohácsi busójárás kulisszatitkairól az Országjáró Szombat Délelőtt és Szombat Délután című műsorok tudósítanak.

 

Az M5 műsorán szakértők osztják meg tapasztalataikat és élményeiket a busójárásról: etnográfusok, néprajzkutatók, zenészek és táncosok segítségével kerülhetnek még közelebb a nézők a hagyományhoz. A mulatság forgatagában A Dal 2024 egyik versenyzője, a Pécsi Nemzeti Színház színművésze, Győrfi Anna is feltűnik majd.

 

Busójárás élőben az M5 kulturális csatorna műsorán vasárnap 16:00-17:40 között.

 

mtva

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!