Nyitókép: MTVA/Csöndör Kinga

 

Farkas Bertalant a négy Hunor programban résztvevő űrhajósjelölt váltotta az Irány az űr! e havi adásában a Kossuth Rádióban. A műsorban részletesen megismerhették a hallgatók azokat az embereket, akik képviselik hazánkat a nemzetközi űrprogramban. Hamarosan az Amerikai Egyesült Államokban folytatódik a magyar űrhajósjelöltek kiképzése.

 

A Hunor programban már mintegy éve tart a három mérnök és egy orvos kiképzése, annak érdekében, hogy várhatóan a jövő év elején egyikük felmehessen a Nemzetközi Űrállomásra, és ott tudományos kísérleteket végezhessen. A csapat hamarosan az űrhajósképzés fellegvárába, az Amerikai Egyesült Államokba utazik, ott folytatódik majd a jelöltek továbbképzése.

 

Az adásból megtudhatták, hogy pontosan hol tartanak a jelöltek a felkészülésben, és vajon beülnek-e már egymást mögé egy repülőgépbe, valamint, hogy hogyan lehet levegővételt nyerni a víz alatt kő papír ollóval és hogyan készítik fel a szervezetüket a pszichésen feladatra? A Hunor program magyar űrhajós jelöltjei, Szakály András repülőipari tervezőmérnök, Kapu Tibor fejlesztőmérnök, Schlégl Ádám ortopédsebész továbbá Cserényi Gyula villamosmérnök elsőkézből szolgáltak friss információkkal kiképzésükről a Kossuth RádióIrány az űr! című műsorának adásában.

 

 hirdetes_300x300  

„A körülmények nagyon gyorsan és folyamatosan változnak ugyanúgy fönt, mint a küldetés során. Most adódott egy olyan lehetőség a program során, hogy nem kellett két embert kiválasztani, hanem mind a négyen mehetünk tovább, megkaphatjuk a harmadik fázis kiképzési elemeit”

 

mondta Schlégl Ádám. Ennek a fázisnak az a lényege, hogy már egyre inkább szakmaspecifikusabb ismereteket szerezzenek meg, például megismerhetik az ISS létfenntartó rendszereit, továbbá bekapcsolódhatnak a kutatás-fejlesztési folyamatokba és gyakorolhatják az elvégzendő kísérleteket.

 

A felkészülés minden mozzanatáról beszámolnak a Kossuth Rádió az Irány az űr! című műsorában, amelyben tavaly június óta Horváth Ágnes és Balog Tamás kérdezi vendégeit a kiképzési folyamatról.

 

A teljes beszélgetés ITT megtekinthető.

 

MTVA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!