Nyitókép: Körkép.sk

 

Komárom belvárosában idén már harmadik alkalommal kínált nagyszerű lehetőségeket a szeretet, szerelem vizuális megélésére Bálint-napján egy feldíszített utcai óriásszív. Tudjuk, leginkább a kereskedelemnek kedvez ez a pénztárca tartalékait nem kímélő újkori ünnep; ennek ellensúlyozására Komárom városvezetése ismét egy kültéri kedvességgel lepte meg polgárait.

 

A tavalyi évtől eltérően most nem a Tiszti Pavilon udvarában, hanem a város főterén, Klapka György tábornok szobra mellett várta az utcai díszítőelem – egy gyönyörűen feldíszített hatalmas szívecske – az arra sétálókat, ahol nagyszerű fotót készíthettek magukról a szerelmes párok, a házastársak, a barátok, vagy akár egy egész család is. 

 

 hirdetes_300x300  

A nap kellemessé tételéhez hozzájárult a legtöbb belvárosi vendéglátó egység is, akik a pároknak fogyasztás esetén bizonyos kedvezményeket kínáltak. 

 

Valentinus napja, mint a szerelmesek ünnepe, szinte már az egész világon hatalmas teret hódít, hozzánk a kilencvenes évek legelején áramlott be angolszász területekről. Még mindig sokan vannak, akik nehezen fogadják ezt az ünnepet, de minden anyagi nehézségeink ellenére egyre nagyobb népszerűségnek örvend. 

 

 

Persze, erről hatalmas lendülettel gondoskodik az üzleti világ, a kereskedelem. Február második hetében a boltokban feltűnnek a rózsaszín szívecskés, bárányfelhős, virágfüzéres cukiságok, és a napok előrehaladásával egyre csábítóbb ajándéktárgyakkal, virágkölteményekkel buzdítják vásárlásra a szerelmeseket. 

 

A városvezetés éppen erről kívánt gondoskodni, hogy ez az ünnep akár kiadások nélkül is szép lehessen, emellett maradandó élményt nyújtson.

 

A Valentin-napi szokásokkal kapcsolatosan hiába kutatunk egyértelmű forrás után, ünneplésének eredetére hiteles magyarázatot nem kapunk. A szálak keresztény és pogány hagyományokhoz egyaránt elvezetnek, mint oly sok más esetben, ám mindkét vonalon többféle történet, legenda is megjelenik.

 

Maga Bálint, vagyis Valentinus személye sem egyértelmű, a hagyományokban több egyazon nevű szent története keveredik, más-más korszakból és helyszínről.  Valójában azonban nagyon kevés hiteles tény maradt fenn róluk.

 

Talán el is tekinthetünk a valódi forrás meglelésétől, a lényeg annyi, hogy a múltban is kötődtek valamiféle hagyományok, népszokások Bálint-naphoz, főként a párválasztást illetően, napjainkban pedig fénykorát éli az ünnep, hiszen most leginkább a legszebb emberi érzéshez, a szerelemhez kapcsolódik, ami a természet örök törvényei szerint a fészekrakásra, a fajfenntartásra serkenti a férfit és a nőt.

 

 

A város főterén elhelyezett szívecskének idén is gyorsan híre járta, és korosztálytól függetlenül folyamatosan érkeztek a fiatal, középkorú és szépkorú párok, de ugyanúgy kisgyermekes szülők, valamint serdülő fiúk és lányok baráti társaságai is.

 

A szemet gyönyörködtető dekorált szívecskét a Városi Hivatal tisztviselői, munkatársai készítették el. A belváros szívében készült fotók a résztvevők számára minden bizonnyal maradandó kedves emléket jelentenek majd. 

 

Buday Mária

A képek a szerző felvételei

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!