Nyitókép: Sputnik via Reuters

 

Vegyesen értékelte Vlagyimir Putyin orosz elnök azt az interjút, amelyet a múlt héten készített vele Tucker Carlson, első nyugati újságíróként az Ukrajna elleni invázió két évvel ezelőtti kezdete óta.

 

„Mivel most nem tudunk velük (a Nyugattal) közvetlen párbeszédet folytatni, hálásnak kell lennünk Carlson úr közvetítő szerepéért” – mondta Putyin. Az orosz elnök azt is hozzátette, hogy azért nem teljesen elégedett az interjúval, mert arra számított, hogy Tucker Carlson agresszívebb lesz, és keményebb kérdéseket tesz fel neki.

 

„Nemcsak készen álltam erre, de igazából bíztam is benne, mert akkor én is hasonló hangnemben válaszolhattam volna” – nyilatkozta Putyin orosz újságíróknak. Az államfő szerint Carlson nagyon türelmes volt, bár néhányszor azért megpróbálta félbeszakítani a mondandóját. Azzal viszont nem volt elégedett Putyin, ahogy a nyugati média szemlézte az interjút, szerinte ugyanis többször is kiforgatták a szavait.

 hirdetes_810x300  

 

Tucker Carlsont nyugatról is számos kritika érte amiatt, hogy nem tett fel elég kemény kérdéseket Vlagyimir Putyinnak. Pedig erre rendkívüli lehetőséget kapott, nyugati újságíró ugyanis 2019 óta nem készíthetett interjút az orosz elnökkel.

 

Carlson Donald Trump szoros szövetségesének számít és nem állnak távol tőle a szélsőjobboldali, populista gondolatok. Korábban Trump sokkal megengedőbben nyilatkozott Putyinnal kapcsolatban, mint a jelenlegi amerikai kormány tagjai, és Ukrajna támogatása mellett is jóval kevésbé elkötelezett Joe Bidennél. Carlson óvatosságát többen ezzel magyarázták.

 

Ehhez képest Putyin szerdán azt mondta, hogy Oroszország számára jobb, ha Biden az amerikai elnök, mert ő egy régi vágású politikus, és tapasztaltabb, kiszámíthatóbb ember, mint Trump. Donald Trump később erre azzal reagált, hogy Putyin csak bókolt neki, hiszen a Biden-kormány gyengesége miatt képes lesz megszerezni Ukrajnát Oroszország.Tucker Carlson interjújának egyébként Oroszországban sem volt átütő sikere. A Moscow Timesnak több járókelő is negatívan értékelte a két órán át tartó műsort, volt, aki magát Putyint is kritizálta.

 

Euronews

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!