Nyitókép: nhm.ac.uk

 

Fotósa rangos nemzetközi díjat nyert azzal a pillanattal, amelyben jókor volt jó helyen. Norvégia északi partvidéke mentén, egy apró jégszigeten pillantotta meg, és míg ő aludt, világhírnevet szerzett neki, saját magának pedig elismerést, nem is akármilyet.

Egy brit amatőr fotós, Nima Sarikhani kapta a természetfotósok rangos közönségdíját idén. A Wildlife Photographer of the Year People’s Choice Award nemzetközi zsűrije és a londoni Természettudományi Múzeum közösen választották ki csaknem 50 ezer páyázat közül azt a 25-öt, amelyet szavazásra bocsátottak. Világszerte összesen 75 ezren adták le voksukat, ennek alapján alakult ki az élmezőny, amelyben Sarikhani alvó jegesmedvéje lett a befutó.

 

A jéghegynek nem nevezhető kásás kupacon kucorgó fiatal jegesmedve látványa egyszerre több mindent is megszólít a szemlélőben, de elsősorban bolygónk szépségét és sebezhetőségét idézi fel – így méltatta a győztest a londoni Természettudományi Múzeum igazgatója utalva a klímaváltozás drámai következményeire is.

 hirdetes_400x285  

Három nap a ködös tengeren

Sarikhani három teljes napot töltött a tengeren Norvégiától északra, a Spitzbergák szigetei körül abban a reményben, hogy elé kerül legalább egy jegesmedve. Az expedíció végül úgy döntött, hogy módosít az útirányon, és délkelet felé fordultak, ami jó döntésnek bizonyult. Így került az útjukba az éjszaka közepén a fiatal jegesmedve egy nála idősebb példány társaságában. A fiatalabb végül felkapaszkodott a hordalék jégből összeállt kupacra, és mancsával fekvőhelyet vájt ki magának a tetején, majd belehuppant. Sarikhani azután kapta lencsevégre, hogy elszundított.

 

Nima Sharikhani nagyon hálás a díjért, azt mondta, mindenfelől hallja, milyen mély érzelmeket kelt ez a fotó. Azért örül ennek, mert ma, amikor olyan súlyos gond a klímaváltozás, ez a kép reményt kelt, hátha még időben vagyunk, és helyre tudjuk hozni a felfordulást, amit okoztunk itt, a Földön.

 

A zsűri szerint bámulatos az idei mezőny

 

Érdemes rápillantani legalább a top 5-ből fennmaradó további négy fotóra, hogy világos legyen, kiket utasított maga mögé Sarikhani alvó jegesmedvéje.

 

Euronews

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.