Nyitókép forrása: Balatonfüred, 2024. február 18. Vitályos Eszter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium parlamenti államtitkára beszédet mond a magyar széppróza napja alkalmából rendezett ünnepségen Balatonfüreden, az Anna Grand Hotel dísztermében 2024. február 18-án. MTI/Katona Tibor

 

A kultúra támasz és tájékozódási pont, a ma folyó kultúrharc tétje pedig a kultúra megmaradása – jelentette ki a Kulturális és Innovációs Minisztérium parlamenti államtitkára vasárnap Balatonfüreden.

 

Vitályos Eszter a magyar széppróza napja alkalmából az Anna Grand Hotelben tartott ünnepségen arról beszélt, hogy idén először ad otthont Balatonfüred a programnak, melyet Jókai Mór születésének 199. évfordulója alkalmából rendeztek.

 

Azt mondta, a széppróza fellendülése a 18. század második felében a polgári felemelkedéssel párhuzamosan történt. Jókai írói életműve a magyar irodalom megkerülhetetlen teljesítménye, hozzájárult identitásunk megőrzéséhez – mutatott rá. Úgy folytatta: a szépprózának közösségteremtő ereje van, a művekben rejlő értéket meg kell őrizni és át is kell adni, ez közös felelősség.

 

 hirdetes_300x300  

Bóka István (Fidesz-KDNP), Balatonfüred polgármestere elmondta, hogy Balatonfüreden immár több évtizede szervezik meg évről évre a Jókai-napokat és a széppróza napjához is gazdag irodalmi programokkal csatlakoznak.

 

A városban alkotó íróknak, költőknek köszönhetően Balatonfüred legnagyobb kulturális öröksége az irodalom lett – tette hozzá.

 

Megtiszteltetésnek nevezte, hogy idén először nem Budapesten, hanem a Balaton-parti városban rendezték a programot.

 

Erős Kinga, a Magyar Írószövetség elnöke ismertette, hogy már most készülnek Jókai születésének 200. évfordulójára, amely jövőre lesz esedékes. Jókait példaképnek nevezte, akire „méltán felnézhetünk”.

 

A magyar széppróza napját a Magyar Írószövetség kezdeményezésére 2018 óta ünneplik minden év február 18-án, Jókai Mór születésnapján.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.