Nyitókép: David G Silvers CC via amnesty

 

A Brit Legfelsőbb Bíróság kedden döntött a WikiLeaks alapítójának, Julian Assange-nak az ügyében, hogy kiadja az Egyesült Államoknak, ahol kémkedés vádolják.

 

Assange több mint egy évtizede dacol a kiadatással. Hét évet töltött Ecuador londoni nagykövetségén, az utóbbi öt évet pedig a szigorúan őrzött brit Belmarsh börtönben.

 

A bíróság döntése nyomán Assange az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordulhat, hogy megakadályozza a kiadatást. Ügyvédei azonban attól tartanak, hogy mire az Emberi Jogok Európai Bíróságának ideje lenne helyt adni a kérelemnek, Assange már egy, az Egyesült Államokba tartó repülőgépen ülhet. Ott, támogatói szerint, akár 175 év börtönbüntetés is várhat rá.

 hirdetes_300x300  

 

Assange felesége arra figyelmeztetett, hogy férje fizikai és mentális állapota egyre romlik. Attól is tart, hogy a férfi öngyilkosságot kísérelhet meg egy amerikai börtönben. Szavai szerint politikai indíttatású a férje elleni ügy.

 

Assange-t 2010-ben Svédország kérésére tartóztatták le Londonban, ahol azzal vádolták, hogy megerőszakolt és szexuálisan bántalmazott két nőt. Óvadék ellenében szabadlábra helyezték, de 2012-ben nem jelent meg a bírósági meghallgatáson. Ekkor menedékjogot kért Ecuadorban. 2019-ben azonban kiutasították, és a brit hatóságok letartóztatták. A svéd hatóságok egyébként elévülés miatt még 2019-ben ejtették a szexuális bűncselekmény vádját ellene.

 

Teraz.sk nyomán

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!