Nyitókép: Vlada Liberova / Libkos via Getty Images

 

Avgyijivka elesése jelentősebb lehet, mint amilyennek kezdetben tűnt, mert párosul a toborzás akadozásával és a nyugati fegyverhiánnyal. Az ukrán katonai szakértők és bloggerek szerint a fontos város elvesztése egyenes kapcsolatban van a nyugati fegyverszállítások akadozásával, mert az ostrom során az orosz erők nyolcszor annyi tüzérségi lövedéket tudtak használni, mint Ukrajna.

 

Makszim Zsorin ukrán zászlóaljparancsnok a Telegramon azt írta, hogy a kiürítés a legutolsó pillanatban történt, és a 3. Rohamdandár egységeit sikerült kimenekíteni, miközben az orosz csapások folyamatosan érkeztek a városba.

 

A becslések arra vonatkozóan, hogy hány ukránt fogtak el vagy hány tűnt el, változó, és pontos számlálás addig nem lehetséges, amíg Ukrajna meg nem szilárdítja új védelmi vonalait a városon kívül. A nyugati szakértők szerint az 1000-1200-as becslés nagyjából fedi a helyzetet.

 hirdetes_810x300  

 

Szombaton Olekszandr Tarnavszkij tábornok, a térség ukrán katonai parancsnoka a Telegramon azt állította, hogy a visszavonulás a tervek szerint zajlott, de „a hadművelet végső szakaszában néhány ukrán katona fogságba esett.” Számukat nem árulta el. Dmitro Likhovij, a tábornok szóvivője félretájékoztatásnak nevezte, hogy több száz katonát fogtak el. Elismerte, hogy Oroszország foglyul ejtett „néhány katonát„” és „bizonyos számú” katona hiányzik. Az ukrán katonai bloggerek szerint viszont a valóság eltagadása ebben az esetben veszélyesebb, mint a valóság maga.

 

Tarnavszkij állításával szemben a valós kép inkább az, hogy a szabályos kivonulás elmulasztása és a védelmi vonalak gyors összeomlása a hétvégén valóságos pánikot okozott az ukrán csapatok körében. Az előző napokban nem kaptak utasítást a szervezett evakuálásra, és a kapkodás is oka lehet jelentős számú katona fogságba esésének. A helyzet további következménye az is, hogy a harctéri tapasztalattal rendelkező több száz katona elvesztése rontja a csapatok minőségét, és megnehezíti a további toborzást is.

 

A vezérkar tisztviselői további 500 ezer főt szeretnének mozgósítani, de a kérés politikai ellenállásba ütközött és elakadt a parlamentben. Ennek eredményeként Avgyijivka bukása nagyobb hatású lehet, mint amilyennek kezdetben tűnt.

 

Euronews

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!