Nyitókép: Körkép.sk

 

Megkezdte működését az újjáalakult polgárőrség (Miestna občianska a poriadková služba – MoaPS), azokon a településeken, amelyek bekapcsolódtak a szlovák kormányhivatal tavaly júniusban kiadott kiírásába. Eszerint a községek kérvényt adhattak be új polgárőrség megszervezésére azokban a községekben, ahol legalább 80 lakos él. Erre a célra a kormány 50 millió eurót szán Uniós forrásokból. A községek 2-12 polgárőrt alkalmazhatnak a lakosság számától függően.

 

A kiírás az előző, 2014-2020-as tervezési időszak polgárőrség-programjára épül, amely sikeres volt a kormányszervek szerint, de a lakosság véleménye szerint is. A kormányhivatalhoz nagyon sok kérvény érkezett, főleg az előző időszak sikeressége és a jó tapasztalatok miatt, de az is fontos tényező, hogy most nem kell önrészt fizetnie a községeknek. Nem is lett elég a pénzkeret, sok kérvény el lett utasítva.

 

 hirdetes_300x300  

A Körkép.sk két községben vizsgálta meg az új polgárőrség megszervezésének, indulásának a menetét. A két község, amelyek kérvényét kedvezően bírálták el, a medvesaljai Tajti község és a közeli Ajnácskő. 

 

Iskola és óvoda udvara Tajtin

 

Tajtin Básti Róbert polgármester elmondása szerint a polgárőrség már működik. Négy tagú, akiket hét jelentkezőből választotta ki a bizottság. Teljes munkaidőben szolgálnak, két fő reggel 6-14 óráig, kettő 14-20 óráig járőrözik. A program lefutási ideje 30 hónap.

 

„Ügyelni fognak a rendre, a fegyelemre. Nálunk szolgált előzőleg is a polgárőrség, nagyon jó tapasztalatunk volt velük. Mi közvetlenül a határ mellett vagyunk, szükségünk van például a tájékozottságra a magyarországi árusok tekintetében, no és persze a migránsokról nem is szólva. Sok bajunk volt velük az utóbbi időben, most elmaradtak, de nem tudhatjuk, mikor tér vissza a  probléma az új polgárőrség munkája során. A programot csak dícsérni tudom, nagyon jó a visszhang a lakosságnál is.”

 

– mondja el a Körképnek a polgármester.

 

Járőrözés Tajtin.

 

Hozzátette, hogy a költségekkel elégedettek, a béreket teljes egészében átfizeti a kormány, de egyéb, összefüggő költségeket is. Ruhát is csináltatnak nekik, azt is átfizetik. A községnek csak a tervezet és kérvény kidolgozását kellet saját zsebből állnia.

 

Básti Róbert polgármester kultúrműsort nyit meg

 

Ajnácskőn Poprocký Ivan polgármester informált bennünket:

 

„ Nálunk az első körben nem volt polgárőrség, de a környező községek jó tapasztalataiból kiindulva most mi is belevágtunk. Reagáltunk a kiírásra, beadtuk a kérvényünket és sikeresek lettünk. Én személy szerint is örülök neki, de az önkormányzat tagjai is támogatják.”

 

– emeli ki a polgármester.

 

 

Elmondta, hogy 4 tagot választottak ki járőrnek, akiknek a feladatai közé tartozik például:

 

  • ügyelni a gyerekek biztonságára iskolába-menet és hazafelé-jövet
  • ügyelni a magán és közvagyon biztonságára
  • ügyelni a tűzrakás tilalmának a betartására
  • követni és jelenteni a tiltott szemét kihordást
  • figyelni a helyi vízvezeték működését
  • közbelépni kisebb viszályok esetén.

 

A járőrök munkaideje szerint ketten szolgálnak délelőtt 6-14 óráig, ketten délután 14-20 óra között. Amennyiben szabadnapon kutúrműsornál, vagy sporteseménynél teljesítenek szolgálatot, pótlékot fizetnek a bérükhöz a község kasszájából.

 

Járőrözés Ajnácskőn

 

„A polgárőrség megszervezését az önkormányzati testületünk támogatta és nagyon pozitív a visszhang a lakosság között is. És örülnek a polgárőrség tagjai is, hiszen tulajdonképpen négy család megélhetését biztosítottuk.” teszi hozzá a polgármester.

 

A Körkép sk. megkérdezte Hanyus István helyi lakost, mi a véleménye a polgárőrség bevezetéséről Ajnácskőn.

 

„Nagyon jó ötletnek tartom. Úgy gondolom, hogy nagy szükség van rájuk, mert sok a garázdaság a faluban az utóbbi időben. Egyesek nem bírnak magukkal, talán így visszatartják magukat egy kicsit.“ – mondja nekünk Hanyus István, és rámutat egy most épült középületre, amelyet ismeretlenek megdobáltak kővel és meg is rongáltak.

 

A kezdeti tapasztalatok szerint tehát egyelőre sikeres programnak mutatkozik az új polgárőrség megszervezése. Legújabb hírek szerint a települések nagy érdeklődésére való tekintettel a kormány, az érintettek örömére, megemeli a programra szánt pénzkeretet.

 

Mede Géza

 

Képek: a szerző felvételei

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 78 olvasónak tetszik ez a cikk.