Nyitókép forrása: pixabay.com

 

Az idei február elképesztően enyhe volt, szinte március végi időjárással írja be magát a meteorológiai évkönyvekbe. Bár a hivatalos megerősítésre még várni kell, nagyon úgy fest, hogy akár a valaha regisztrált legmelegebb februári hónap lehet a mostani. Ha február 1. és 24. közötti időszakot vesszük alapul, akkor az országos rekord egyértelmű, az utolsó hét adatait azonban még nem erősítették meg hivatalosan. A mostani hétvége időjárása sem hoz magával gyökeres változást.

 

Bár a meteorológiai tavasz kezdete március 1-je, a Kárpát-medencébe a tavaszi idő már február elején beköszöntött és ki is tartott a hó végéig. Több régiós és helyi téli és februári melegrekord is megdőlt.

 

Sőt, február 1. és 24. közötti időszak átlagos hőmérséklet 8,7 fok volt, ami az erre az időszakra vonatkozó korábbi, 1966-ban regisztrált rekordot messze túlszárnyalta.

 

 hirdetes_300x300  

Február utolsó napja 19 fok feletti csúcsokat is hozott egyes régiókba. Garamszentkereszten 19,1 fokot mértek, de még Bártfán is 17,1 fokot mutattak a hőmérők. Mindkét adat messze meghaladja az ilyenkor megszokott értékeket.

 

Március első hétvégéje a trendet nem töri meg, és folytatódik az enyhe idő, helyenként csapadékkal, többnyire felhős égbolttal. Időjárásunkat továbbra is a délről érkező meleg légtömegek befolyásolják. Szombaton az ország nagyobbik felében esőre kell számítani, vasárnap azonban már napsütésben is részünk lesz.

 

A nappali hőmérséklet nagyjából 10 fokkal lesz magasabb, mint az március elején megszokott.

 

Körkép.sk, iMeteo.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!