Nyitókép forrása: Körkép.sk/KL

 

Alighogy beköszöntött a meteorológiai tavasz, a rendkívül enyhe februári időjárás után érkezik a fordulat. Térségünkbe előbb meleg légtömegek, majd zivatarok, végül jelentős lehűlés érkezik. Könnyen meglehet, hogy egy időre visszatér a télies időjárás.

 

Hétfőn még marad a rendkívül meleg és napos időjárás, csapadék nélkül. Kedden is még mindig meleg időnk lesz, 11 és 16 fok közötti csúcsokkal, sőt, a délnyugati régiókban 18 fokig is felkúszhat a hőmérő higanyszála – köszönhetően egy Olaszországból térségünkbe nyúló anticiklonnak.

 

Kedden azonban már érezhető lesz a változás a levegőben. A meleg és hideg légtömegek találkozásánál és súrlódásánál zivatarok alakulhatnak ki. Az előbb említett anticiklon ugyanis épp Szlovákia felett ér össze egy Lengyelország felett vonuló ciklon hideg légtömegeivel. Így kedden délután még 15 fokos hőmérséklet várható, de észak felől elkezd hűlni a levegő. 

 

 hirdetes_300x300  

Szerdán a nyugati országrészben több lesz a vihar – ahogy egyébként Nyugat-Magyarországon is.

 

A zivatarokon kívül azonban más is benyomul Szlovákia területére: északról hűvös levegő érkezik, és visszatérnek a fagyok. Az első éjszakai fagyokra már keddről szerdára virradóra számítani kell, csütörtökre virradóra pedig a hőmérséklet +1 és -5 közé esik vissza, miközben Nyugat-Szlovákiában +3 fokra lehet számítani. 

 

Napközben valamivel melegebb lesz. A Szlovák Hiderometeorológiai Szolgálat előrejelzése szerint szerdán 8-15 fok lesz a déli járásokban, de csütörtökön már csak 7-10 fok közötti nappali csúcsok várhatók, pénteken az éjszakai hőmérséklet pedig már tartósan negatív tartományba süllyed.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.