Nyitókép: MTI_Kovacs-Tamas

 

A Nobel-díjjal kitüntetett kísérleti fizikus, Krausz Ferenc az M5 kulturális csatornának adott nagyinterjút. A Közmédia Év Embere 2023 Díjjal elismert tudóssal gyermekkorától a tudományos áttörésig vezető útról, és a nemzetközi kitüntetés keltette érzésekről Ugron Zsolna beszélget. Az eddig nem látott fotókat is bemutató A Nagyok című műsor március 9-én 21 órától látható.

 

Krausz Ferenc munkás szülők gyermeke, nehéz körülmények között biztosították neki és testvérének a lehetőséget, hogy elérjék céljaikat. Gyermekként régésznek készült, majd rabul ejtette a fizika. A közmédia tavalyi Év Embere Díjasa az M5 A Nagyok című műsorában pályája meghatározó személyeiről beszél: szüleiről, tanárairól, professzorairól, mestereiről. Mesél középiskolásként végzett házi kísérleteiről – a többi közt saját rádiót készített hosszú hullámú antennával –, iskolai tanulmányairól, pályaválasztásáról. A Fejszál király- és a Wolf-díjas tudós elárulja, hogy a villamosmérnöki karon kevés volt neki a fizika, így azzal párhuzamosan választotta egy másik egyetem fizika szakát. A nézők megismerhetik a Nobel-díjat érő tudományos áttörés részleteit, Krausz Ferenc megfogalmazásában, azt „ahogyan a sci-fi valósággá vált”. Megosztja, miként motiválta csapatát, hogy miért csak napokkal később örültek a sikerüknek és, hogy a nagy felfedezések miért éjjel történnek.

 

Krausz Ferenc elmeséli, mit érzett, amikor megszólalt a telefon, és értesült saját kitüntetéséről, valamint hogy külön engedéllyel kinek mondta el elsőként, továbbá arról is vall, mi okozott pánikot a hír hallatán.

 hirdetes_300x300  

 

Tavaly december 10-én Krausz Ferenc Stockholmban vette át a Nobel-díjat XVI. Károly Gusztáv svéd királytól, majd ebben a hónapban a közmédia neki ítélte az Év Embere Díjat kiemelkedő tudományos munkássága és társadalmi tevékenysége elismeréseként. Jelenleg újabb forradalmi találmányon dolgozik a betegségek korai kimutatására irányuló vizsgálatok kifejlesztését célzó, a Magyarországon működő Molekuláris- Ujjlenyomat Kutató Központ (CMF) ügyvezetőjeként és tudományos igazgatójaként.

 

mtva

 

A Nagyok – Közmédia Év Embere – Krausz Ferenc március 9-én 21 órától az M5 kulturális csatornán, ismétlés március 10-én 15:05-től a Dunán.

 

MTVA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!