Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi

 

A nemzeti ünnepre készül az ország – írta Kovács Zoltán, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára, aki a Facebookon osztotta meg a legfontosabbakat az idei március 15-i programsorozatról. A nemzeti ünnepen a Magyar Nemzeti Múzeumnál mond beszédet Orbán Viktor miniszterelnök.

 

  • Idén már március 14-én elkezdődnek a nemzeti ünnep központi programjai, ekkor adják át a Kossuth- és Széchenyi-díjakat az Országházban.
  • Az ünnep napján, március 15-én reggel 9 órakor a szokásoknak megfelelően felvonják Magyarország lobogóját a Kossuth Lajos téren.
  • Ezt követően ünnepélyes huszármenet indul a Magyar Nemzeti Múzeumhoz, ahol 10 óra 30 perckor díszünnepség kezdődik, aminek keretében beszédet mond Orbán Viktor miniszterelnök.
  • Március 15-én délután 14 órától, majd 16-án és 17-én egész nap a nemzeti ünnephez kapcsolódó programokkal várják a családokat a Magyar Nemzeti Múzeumban.
  • A Nyitott Parlament program keretében az érdeklődők március 15-én 10 órától 18 óráig ingyenesen megtekinthetik az Országházban a Szent Koronát.
  • A nemzeti ünnep napján, valamint 16-án és 17-én 17 óra 30 perctől 23 óráig a Magyar Nemzeti Múzeum épületének homlokzatát fényfestés díszíti majd.

 

 

„Ünnepeljük együtt az 1848-49-es forradalom és szabadságharc hőseit!” – zárta bejegyzését Kovács Zoltán.

 hirdetes_300x300  

 

Mint ismert Orbán Viktor miniszterelnök szerda este közösségi oldalán közölte, hogy idén a Nemzeti Múzeumnál mondja el ünnepi beszédét az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kitörésének 176. évfordulóján.

 

 

Háromnapos ingyenes programsorozat a Magyar Nemzeti Múzeumban

 

A Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) ingyenes programokkal, a többi között kézműves foglalkozásokkal, kurátori tárlatvezetésekkel és számos egyéb családi, gyermek- és felnőttprogrammal várja a látogatókat három napon át, az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 176. évfordulóján.

 

A Múzeumkertben az ünnepélyes programok március 15-én, pénteken 10 órakor kezdődnek, amelynek keretében Orbán Viktor miniszterelnök mond beszédet 11 órakor – olvasható a múzeum MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében.

 

Kiemelték, a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) pénteken 14 órától 18 óráig, szombaton és vasárnap pedig 10 és 18 óra között várja ingyenes programokkal a látogatókat.

 

A gyerekeket kézműves foglalkozások, alkotóprogramok, múzeumi játéktér, színező sarok, kincskereső programok, filmvetítések várják, míg a felnőtteket tematikus tárlatvezetések, épületséták, zenetörténeti tárlatvezetések.

 

A múzeumi játéktéren a látogatók a forradalmi szélforgót, az óriás kirakót, a memória társasjátékot, a Föltámadott a tenger nevű társasjátékot, a Mit kíván a magyar nemzet? kooperatív kártyajátékot és a MNM Puzzle-t is kipróbálhatják. A gyerekeket színező sarok is várja, emellett filmvetítések lesznek a Széchényi-teremben.

 

Március 16-án szombaton a múzeumi játéktér az Építsünk múzeumot! programmal egészül ki, amelyen a 10 évesnél idősebbek csákányt, lapátot és vakoló kanalat vehetnek a kezükbe és megépíthetik a Magyar Nemzeti Múzeumot kicsiben. Lesz családi kincskereső program, népi iparművészek vezetésével pedig kézműves foglalkozásokkal várják az alkotni vágyó gyerekeket és felnőtteket.

 

A Múzeumkertben délután táncház kezdődik, Dallamok a kiállításban címmel pedig a MÁV zenekar szimfonikus vonósnégyese ad koncertet a történeti kiállítás 14-es termében.

 

Március 15. – Történelmi témájú klasszikus- és dokumentumfilmek a közmédia csatornáin

 

Szombaton tárlatvezetésekkel is várják a látogatókat, ezek között a Csak egy pillanat volt című vezetésen a 19. századi bálok és szerelmek világába kalauzolják a látogatót a Madách Színház színművészeinek közreműködésével. Tárlatvezetés indul még a többi között a Pannónia fénye! A Seuso-kincs, valamint az Egy fiatal tiszt karrierje (amely Kazinczy Lajos életét mutatja be) címmel.

 

Március 17-én, vasárnap a múzeumi játéktér mellett „A leghosszabb század nagyjai” – a 19. század története címmel meghirdetett, valamint az Altamira barlangrajzait bemutató kurátori tarlatvezetésre várják a látogatókat. Emellett a Zene – Történelem – Lenyűgöző zeneszerzők című zenés programhoz lehet csatlakozni.

 

Az előregisztrációkat a Magyar Nemzeti Múzeum honlapján, az mnm.hu oldalon várják, ahol a részletes programleírás is megtalálható.

 

A közleményben felhívják a figyelmet arra is, hogy a Nemzeti Múzeum március 14-én zárva tart.

 

hirado.hu, mti

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!