Nyitókép: SITA

 

Az Egyesült Államok Védelmi Minisztériumának tanulmánya, amely az elmúlt közel egy évszázad során az azonosítatlan repülő tárgyakról (UFO-k) kapcsolatos jelentéseket vizsgálta, nem talált földönkívüliekre vagy földönkívüli intelligenciára utaló bizonyítékot. Erről a pénteken közzétett következtetésekre hivatkozva tájékoztatott az Amerika Hangja (VOA) honlapja. A Pentagon szerint az 1950-es és 1960-as években az UFO-észlelésekről szóló jelentések számának növekedése összefüggésbe hozható az amerikai kémrepülőgépek és más űrtechnológiák tesztelésével.

 

 

A Védelmi Minisztérium Anomáliák Feloldó Hivatala (AARO) tanulmánya elemezte a bejelentett UFO-észlelések kormányzati vizsgálatait 1945 óta. Nem talált bizonyítékot arra, hogy az esetek bármelyike  földönkívüli életet érintett volna, vagy hogy az Egyesült Államok kormánya és magáncégei idegen technológiát használtak volna. A Kongresszusnak pénteken bemutatott jelentés szerint a legtöbb esetben az UFO-jelentések valójában közönséges tárgyak voltak.

 hirdetes_300x300  

 

A Pentagon illetékesei azonban elismerik, hogy a tanulmány következtetései valószínűleg nem fogják elnyomni sokak hitét a földönkívüli látogatók jelenlétéről. A Gallup 2021-es közvélemény-kutatása szerint az amerikaiak több mint 40 százaléka úgy gondolja, hogy idegenek jártak a Földön.

 

„A televíziós műsorok, könyvek, filmek elterjedése, valamint az interneten és a közösségi médiában található, az UAP-hoz kapcsolódó témákra összpontosító hatalmas mennyiségű tartalom valószínűleg befolyásolta a nyilvános vitákat, és megerősítette ezeket a meggyőződéseket a lakosság egyes szegmenseiben”

 

– áll a jelentésben. Az UAP, vagyis az Unidentified Anomous Phenomena az Egyesült Államok kormánya által a korábban UFO-ként ismert tárgyakra használt mozaikszó.

 

A Pentagon szóvivője szerint a tisztviselők előítéletek nélkül, óvatosan kezelték a jelentést, de nem találtak bizonyítékot földönkívüli látogatókra.

 

„Minden nyomozási erőfeszítés a titoktartás minden szintjén arra a következtetésre jutott, hogy a legtöbb jelentés közönséges tárgyakat és jelenségeket tartalmazott, és téves azonosítás volt”

 

– mondta Pat Ryder szóvivő újságíróknak.

 

Az AARO megvizsgálta az archívumokat és a minősített iratokat, és vizsgált minden hivatalos kormányzati jelentést 1945 óta. Az illetékesek idegen űrhajókról szóló jelentések után kutattak, és megállapították például, hogy az állítólagos, 1961-ből kiszivárgott UFO-jelentés sem hiteles, és hogy a nyomozók által vizsgált „idegen űrhajó” minta nem földönkívüli anyagból készült, hanem főleg magnéziumból, cinkből és bizmutból állt.

 

A jelentés olyan új technológiákat is ismertet, amelyek a tudósok szerint az 1950-es és 1960-as években az UAP-jelentések meredek növekedéséhez vezettek. Ezzel összefüggésben megemlíti a nagy magasságú léggömböket és az U-2-es kémrepülőket. Az új-mexikói Roswell közelében 1947-ben egy nagy magasságban lezuhant léggömb a repülő csészealjakról és a földönkívüli testek felfedezéséről indított el találgatásokat. Az Egyesült Államok Központi Hírszerző Ügynöksége (CIA) szerint az akkor bejelentett UFO-észlelések több mint fele valójában amerikai felderítő repülés volt.

 

A hidegháború alatt számos titkos projektben korong alakú repülőgépeket fejlesztettek ki, amelyek megfelelnek a repülő csészealjak ötletének. Ilyen repülőgép volt például a kanadai VZ-9AV Avrocar, amelyet függőleges fel- és leszállásra terveztek.

 

Az AARO szerint az UAP észleléseiről szóló jelentések havonta 50 és 100 közötti, és továbbra is folytatódnak a találgatások az idegenek kormányzati eltitkolásával kapcsolatban.

 

Tavaly az egyik korábbi amerikai hírszerző tiszt, David Grusch azt mondta a kongresszusi meghallgatáson, hogy az Egyesült Államok kormánya régóta titokban tartja az ismeretlen eredetű repülő tárgyak összegyűjtésére és reprodukálására irányuló programot. Grusch, aki azt állítja, hogy állításai dokumentumokon, felvételeken és kollégáival készült interjúkon alapulnak, egy korábbi hírszerző tiszt, és tagja volt az UAP-t tanulmányozó munkacsoportnak. Az AARO megígérte, hogy újabb jelentést ad ki, amely az UFO-észlelésekről szóló újabb jelentésekkel fog foglalkozni.

 

ČTK

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!