Nyitókép: SITA

 

A fiatal gazdák és hat gazdaszervezethez kötődő gazdálkodók újabb tiltakozást jelentettek be, amelyre március 18-án 08:00 és 16:00 óra között kerül sor a Szlovák Köztársaság Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztériumának (MPRV) épülete előtt. A gazdák és földtulajdonosok szerint a tiltakozás oka az, hogy nem teljesítették a február 19-én a minisztériumhoz benyújtott követeléseiket.

 

„Egyik követelésben sem történt alapvető elmozdulás. Bár a miniszter nyilvánosan kijelentette, elképzelhetetlen, hogy egy több ezer hektárral rendelkező gazdálkodó ne tudjon 4 hektár földet adni annak, akinek 6 hektárja van, mert az nem ártana a nagyobbnak, így jelezve egyetértését azzal, hogy igazságos megoldásra van szükség a földhöz jutás terén, de konkrét jogalkotási javaslatra van szükségünk”

 

– mondta Marián Glovaťák, a Szlovákiai Fiatal Gazdák Szövetségének (ASYF) elnöke.

 

 hirdetes_300x300  

„Fontos, hogy a közvetlen támogatások sürgős kifizetése ügyében is igazság legyen, hiszen a gazdálkodók teljesítették kötelezettségeiket, ezért méltányos, hogy az állam is a Mezőgazdasági Kifizető Ügynökségen keresztül teljesíti kötelezettségeit”

 

– mondta Ján Jelen, a Mezőgazdasági Kifizető Ügynökség elnöke. a Szlovákiai Földtulajdonosok és Mezőgazdasági Vállalkozók Szövetsége.

 

A tiltakozást a Szlovákiai Fiatal Gazdák Szövetsége – ASYF, a Szlovákiai Földtulajdonosok és Agrárvállalkozók Szövetsége (Združenie vlastníkov pôdy a agropodnikateľov Slovenska), a Szlovák Gazdák Kezdeményezése (Iniciatíva poľnohospodárov Slovenska), a Szlovákiai Gazdák Szövetsége (Spolok farmárov Slovenska), a Földtulajdonosok és Családi Gazdaságok Szövetsége (Združenie vlastníkov pôdy a rodinných fariem) és a Ökológiai Mezőgazdaság Egyesület – Ekotrend (Zväz ekologického poľnohospodárstva – Ekotrend) szervezi.

 

A minisztériumhoz benyújtott követeléseik a következő pontokat tartalmazták:

 

  1. a közvetlen támogatások azonnali kifizetése,
  2. a társadalombiztosítási járulékok csökkentése minden gazdálkodó számára,
  3. a gazdálkodók elviselhetetlen adminisztratív terheinek megszüntetése,
  4. a Szlovák Földalap földjével kapcsolatos diszkrimináció megszüntetése,
  5. forráslehívási lehetőségek,
  6. a földhasználati viszonyrendszer funkcionális nyilvántartása,
  7. pénzügyi eszközök – a gazdálkodók korrupciómentes támogatása kedvezőbb hitelekkel,
  8. zöld dízel minden gazdálkodó számára megkülönböztetés nélkül
  9. és a mezőgazdasági áruk vámmentes behozatalának tilalma az EU-n kívüli országokból.

 

 

SITA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!