Nyitókép: Alessia Giuliani / Catholic Press Photo PAP/PA

 

A lengyelek közel fele nem helyesli a pápa közelmúltbeli „fehér zászlós” nyilatkozatát Ukrajnával kapcsolatban; mintegy 18 százalékuk ellenben támogatja a Szentatya felhívását a békére – derül ki egy vasárnap közzétett felmérésből.

 

A hónap elején Ferenc pápa egy interjúban azt mondta, hogy Ukrajna bátorságról tenne tanúbizonyságot, ha meglengetné a „fehér zászlót” és tárgyalni kezdene Oroszországgal a háború befejezéséről.

 

„A tárgyalás egy bátor szó. Amikor látod, hogy vereséget szenvedtél, és a dolgok nem mennek jól, akkor bátornak kell lenned, hogy tárgyalj” – mondta Ferenc.

 

 hirdetes_300x300  

Arra a kérdésre, hogy hogyan kommentálják a pápa megjegyzéseit, a megkérdezett lengyelek többsége (49,7 százalék) elfogadhatatlannak találta azokat, míg 17,7 százalék támogatta azokat – derült ki az SW Research által az rp.pl weboldal számára készített felmérésből.

 

Figyelemre méltó az is, hogy a megkérdezettek 21,3 százaléka maradt bizonytalan, míg 11,3 százalékuk nem tudta, miről is van szó pontosan. A nemek közötti eloszlás szerint a férfiak 56 százaléka, és a nők 44 százaléka negatívan nyilatkozott a pápa szavaival kapcsolatban – jegyezte meg a lengyel PAP hírügynökség.

 

Lengyelország egy mélyen katolikus, etnikailag homogén ország, ahol a polgárok közel 92 százaléka vallja magát vallásosnak, és közel fele hetente jár templomba. Mindeközben a lengyel kormány továbbra is rendületlenül támogatja Ukrajna katonai erőfeszítéseit az Oroszországgal vívott háborúban.

 

Körkép.sk, Lengyel Közszolgálati Rádió nyomán

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!