Nyitókép: hirado.hu

 

Március 18-án érdemes felnézni a csillagos égboltra, ugyanis egy különleges háromszög díszíti majd a fejünk feletti csillagkupolát – írták a Svábhegyi Csillagvizsgáló közösségi oldalán.

 

A dagadó Hold egyre fényesebbé válik, amint a teljesség felé közelít: március 18-án 66 százalékos fázisában pompázik, mégpedig nem is akárhol. Az Ikrek csillagkép két legfényesebb csillaga, a Pollux és a Castor „kezében”, mindkettőtől körülbelül 6 fokos távolságban, s ilyen módon e három objektum egyenlő szárú háromszöget alkot.

 

Az Ikrek csillagkép egyike a 12 zodiákus csillagképnek, amelyek a Föld Nap körüli keringésének síkjában, az úgynevezett ekliptika mentén helyezkednek el. Két legfényesebb csillaga, a Pollux és a Castor a görög mitológiában is megjelenő ikerpár alakját szimbolizálja.

 

 hirdetes_300x300  

A mitológia szerint Pollux és Kasztór Zeusz és Léda tojásból kikelt gyermekei voltak. Mivel azonban anyjuk halandó volt, az ikrek egyike szintén akként született. Amikor meghalt, halhatatlan ikertestvére bánatában lemondott az örök élet áldásáról, amiért Zeusz az égboltra helyezte mindkettőjüket.

 

A magyar mitológia szerint e két csillag a két árvát jelképezi, akiket, miután egy napon eltűntek az erdőben, Isten felhelyezett az égboltra.

 

A csillagkép két legfényesebb csillaga közül a Pollux narancssárga színűnek látszik, míg a Castor fehéres árnyalatú. A Castor valójában egy hat csillagból álló rendszer egybemosódó fénye.

 

 

hirado.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.