Nyitókép: MTVA/Csöndör Kinga

 

Az első magyar űrhajós úgy gondolja, élete példa arra, hogy a fiatalkori terveket a sors olykor felülírja – erről beszélt Farkas Bertalan egy fontos űrhajózási évforduló apropóján a Duna délutáni magazinműsorában, a Családi körben.

 

59 évvel ezelőtt, 1965. március 18-án volt az első űrséta, amikor Alekszej Leonov szovjet űrhajós 12 percet töltött az űrben. Az évforduló kapcsán érkezett a Családi kör című műsorba Farkas Bertalan vadászpilóta, az első magyar űrhajós, aki az első űrséta után 15 évvel, 1980-ban maga is feljutott a világűrbe és felülről szemlélhette bolygónkat a legendás TV Maci kíséretében. Farkas Bertalan – mint többször is nyilatkozta – sem pilóta, sem űrhajós nem akart lenni: fiatalon a futball érdekelte, illetve a mérnöki pálya.

 

 „Sokszor említem ezt, amikor előadást tartok a fiataloknak, hogy hiába a tervezés, az élet, a sors mást is hozhat számukra” – fogalmazott a műsorban Farkas Bertalan.

 hirdetes_300x300  

 

A világűrbe vezető útjáról azt is elmondta, mit szólt hozzá annak idején a családja. „Édesanyám és feleségem sem lelkesedett azért, hogy vadászpilóta legyek, hát még űrhajós. A kiképzést azért csináltam végig mosolyogva, mert nem hittem, hogy eljutok a végéig. Emlékszem, a feleségem ölében a lányunkkal várt mindig otthon egy-egy teljesített vizsga után, és kérdezte, hogy kiestem-e. Végül eljutottam Bajkonurba, ahonnan már nem volt visszaút” – emlékezett vissza Farkas Bertalan. Elárulta azt is, az űrutazás előtti napon Magyari Béla űrhajóstársának átadott egy levet, hogy ha valami baj történik vele az űrrepülés során, juttassa el családjának.

 

teljes beszélgetés a Családi kör Médiaklikk-oldalán nézhető újra.

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.