Nyitókép: via newsweek.com

 

Orosz katonák százezreinek mozgósításáról ír a moszkvai és amszterdami székhellyel is rendelkező angol nyelvű orosz lap, a The Moscow Times. A lap cikke szerint 300 ezer katonát akar toborozni az orosz hadvezetés, kifejezetten az ukrajnai Harkov/Harkiv városának elfoglalásának céljával.

 

A weblap a Vyorstka hírügynökség írására hivatkozik, miszerint az ukrán határ közelében, a délnyugat-oroszországi Belgorod és Kurszk vidékén szolgáló állományt vezényelnék át az ukrajnai Harkiv elleni további támadásokra, és a helyükre vinnék a frissen toborzottakat. Arról is írnak, hogy Moszkva most meg akarja mutatni, hogyan kell civilizáltan bevenni egy várost, és el akarják kerülni azt a véres pusztítást, amit Mariupolban végeztek az orosz alakulatok. Harkiv esetében a bekerítést gondolják célravezető technikának, ebben kell résztvennie az oda vezénylendő orosz katonáknak.

 

 hirdetes_300x300  

Elemzők szerint nem véletlen, hogy a választások után kerül csak nyilvánosságra az orosz hadvezetés eddig titkos terve, mivel Putyin elnök intézkedései közül a mozgósítás a legnépszerűtlenebb. A korábbi kényszeres, nagy tömegben egyszerre levezényelt mozgósítás helyett most olyan „kúszó” módszerekkel igyekeznek toborozni, amelyek kevésbé lesznek feltűnők.

 

Harkiv ostromától már amiatt sem tekint el Oroszország, mert győztes választási beszédében az orosz elnök bejelentette, hogy ütközőzónát akar létrehozni Ukrajnában, hogy még az orosz határ előtt meg lehessen állítani az esetlegesen Oroszország ellen irányuló támadásokat. Az ütközőzóna az orosz erők visszaterelését is nehezítené Oroszországba. Harkiv a tervezett ütközőzóna egyik jelentős települése, az ukrán védelem küzdelme hátráltatja Putyin elképzeléseinek megvalósítását.

 

Euronews

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!