Szántó István nem mindennapi személyiség. 75. születésnapja ellenére aktív emberként végzi teendőit Rimaszombat városa egyik vezetői pozíciójában. Ő a Városi Hivatal előljárója. Ismerik nemcsak a városban de a futball területén végzett tevékenysége által a vidéken is.

 

A Körkép.sk a jubileum alkalmából készített vele interjút. Megkértük, beszéljen életútjáról, futball-karrierjéről, a város vezetésében végzett munkájáról, főleg a város jövőjéről. Megtudtuk tőle, érdemes-e a fiataloknak Rimaszombatban maradni?

 

– Ön az elmúlt napokban ünnepelte 75. születésnapját. Melyek voltak életének főbb állomásai, mire emlékszik legszívesebben?

 

 hirdetes_300x300  

Ozsgyánban születtem, itt jártam alapiskolába, a középiskolát Rimaszombatban végeztem. 1978-ban lediplomáztam a Komenský Egyetem Jogi Karán, majd a Rimaszombati Jednota f.sz. jogi osztályának a vezetője lettem.

 

1992-ben Pavel Brndiar, akkori városvezető megkért, hogy vegyem át a Slovan Rimavská Sobota futball-klub (később Tauris Rimavavská Sobota) vezetését. Egészen 2000-ig voltam a klub elnöke, majd öt éven keresztül Feled községben voltam edző és a község elöljárója.

 

2006-ban kezdtünk el együtt dolgozni Jozef Šimko-val. Kiadtuk a Soboťan hetilapot, ami tulajdonképen előkészület volt a 2010-es polgármester választás kampányára. A lapban nagyon sok problémára mutattunk rá, amelyek a lakosságot érintették, de szóltunk arról is, hogy szeretnénk ezt másként csinálni mi.

 

Szántó István

 

2010-ben megnyertük a helyhatósági választásokat, Jozef Šimko Rimaszombat polgármestere, én pedig a Városi Hivatal előljárója lettem. Már 14 éve dolgozom, mint előljáró, ilyen hosszú szolgálati időt még egyetlen elődöm se ért el.

 

Ismert az Ön sportszeretete. Bizonyára sok időt, energiát emésztett fel a futball iránti vonzalma. Beszélne erről olvasóinknak?

 

Gyerekkoromtól fogva a futball volt az életem. Aktívan játszottam először Ozsgyánban, majd mint középiskolás Rimaszombatban az ifi-csapatban, később a felnőttekkel futballoztam. 1968-ban Losocra kerültem, ott is alkalmaztak az Apátfalusi Poľaná-ban, mint szövőmestert. Reggel 2 órát dolgoztunk, aztán egész nap tréning. 1970-ben Hacsi Attila hívására visszatértem Rimaszombatba mint futballista és mint a Gömöri Hirlap szerkesztője. Olyan kollégákkal dolgoztam, mint Hacsi Attila, Ladislav Bednárik, Kovács Zoli.

 

Később Ajnácskőre kerültem. Ajnácskőn akkor Pataki Dezső volt az elnök, Vas Feri az edző, és olyan játékosok voltak, mint Básti Nandi, Deák Laci és Sanyi, Kisantal Karcsi, Pataki Józsi, Jakab Zoli, Gömöri Laci, csak, hogy néhányat említsek közülük. Két év után visszatértem Rimaszombatba, ahol a játékosi karrierem után az ifjúsági csapatot, majd a felnőtteket edzettem. Ezután edző voltam még Tornalján, Füleken, Bátkában és Feleden.

 

A bevezetőben már beszéltem róla, de szivesen emlékszem a rimaszombati futball- klub vezetésének az időszakára. 8 kemény év, amelyekben feljutottunk a 3. ligába, a 2. ligába, majd a következő évben az 1. ligába is. Európai pohárért is küzdöttünk, például játszottunk a Sampdória Genová-val, de 10 ezer néző előtt játszottunk Nagyszombat ellen egy emlékezetes meccset is, ahol segítettünk Kassának megszerezni a bajnoki címet.

 

A futball sokat adott nekem az életben, de elvett nagyon sok energiát, ideget és időt is tőlem.

 

Aztán a Szlovák Futball Szövetség tagja lettem, hivatalos delegáció tagjaként részt vettem a Sydney-i olimpián is. Delegációk tagjaként a szlovák futballistákkal bejártam az egész világot, a mai napig sok barátom van a futball világában.

 

Régóta dolgozik együtt Jozef Šimko polgármesterrel, együttműködésük alatt Rimaszombat nagyon szép város lett. Beszélne nekünk a fejlesztés főbb mozzanatairól?

 

Jozef Šimkoval együtt dolgozni nem egyszerű dolog. Ha ő valamit akar, azt nem lehet holnapra halasztani, azt meg kell csinálni azonnal. Nem ismeri a szombatot, vasárnapot, az ünnepeket. Megy a célja után keményen, egészen addig, amíg a célt el nem éri. Természetesen ez nagy hatással van a város fejlesztésére. Kevesen érnének el olyan eredményt, mint a város elért az ő vezetése alatt. Mondok példákat. Kurinc-üdülőközpont újjáépítése, amely lerobbant állapotban volt. Az amfiteátrum, a városi park újjáépítése, járdák épitése és leaszfaltozott utcák az egész városban, a futbal stadion és a téli stadion modernizálása, stb.

 

Én nagyon örülök, hogy segítségére lehettem a tervei elérésében.

 

 

Milyen fejlesztések vannak most folyamatban és mi várható a városban?

 

A nehéz gazdasági helyzet ellenére, amelyben a városok és falvak találták magukat, mi tovább építkezünk. Vár ránk a kultúrház és a fedett uszoda felújítása, új öregotthon építése és befejezés előtt áll az új körforgalom megépítése Szabatkán. Be szeretnénk keríteni a gyerek közlekedési pályát és fokozatosan üzembe helyezni azt. Elkezdődtek a munkák Kurincon a hullámverő bazén építésén, hogy a jövő nyárra üzembe tudjuk helyezni, aztán átköltöztetjük az autókempinget is új helyre. Fontosnak ítélem azt is, hogy az adókat csak minimális mértékben emeltük meg, úgy, hogy az alkalmazottakból nem engedtünk el senkit, és a fizetéseket is emeltük.

 

Merész tervek ezek. Nyugdíjba még nem készül?

 

Merész tervek, de a választási időszakban megvalósíthatók. Unatkozni biztosan nem fogunk, habár legszívesebben már nyugdíjba mennék. Sajnos erről még a polgármestert nem sikerült meggyőzni. Az egészségem jól szolgál, de már gyakran elgondolkodom azon, hogy megéri-e. Két lányunk van, az egyik Olaszországban, a másik Brünnben él. Meglátogatni is csak nehezen tudom őket.

 

Publikálni is szokott a város által kiadott, sokat vitatott Gömöri Hírlapban. Hogy látja a Gömöri Hirlap helyzetét? Megszüntetik?

 

A Gömöri Hirlapot a képviselők minden választási időszakban meg akarják szüntetni. A szerkesztőket én felügyelem, elmondhatom róluk, hogy a lehetőségeken belül igyekeznek színvonalas újságot kiadni. Problémát inkább abban látok, hogy maguk a képviselők nem igyekeznek azt kihasználni a tevékenységük ismertetésére. Az újságra szükség van, mert az idősebb embereknek nincs lehetőségük megismerkedni a városban történtekkel, nincs internetük.

 

Megértést Halász Attila és Cziprusz Zoltán körüli képviselőknél találtunk, megvédték az újságot az ellenzéki képviselők javaslatával szemben, akik azt meg akarták szüntetni. Most kéthetente adjuk ki 9000 példányban, megkapja minden háztartás a városban.

 

 

Mit üzen Rimaszombat azon fiataljainak, akik fontolgatják a városbó való távozásukat?

 

Minden városból mennek el külföldre a fiatalok, de azt elmondhatom, hogy a mi városunkból sokkal kevesebben távoznak, mint máshonnan. Meg vagyok győződve, hogy Rimaszombat városa tud nekik mit kínálni a kultúra, a sport és a rekreáció terén. Nem mondtunk le arról a tervünkről sem, hogy Kurincon a furat megmélyítésével forróvizet találjunk és így biztosítsuk az üdülőközpont egész éves működését.

 

Ha a Winkelmann üzeme elkezdi működését az új ipari parkban, lesz elegendő munkalehetőség, habár én úgy látom, hogy problémák lesznek a német beruházó munkavállalói igényeinek a kielégítésével. Ezen kívül tervezünk több, mint száz építkezési telek kialakítását Szabatkán, hogy megtartsuk a fiatalokat a városban.

 

Mede Géza

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 45 olvasónak tetszik ez a cikk.