Nyitókép: Körkép.sk

 

A Villa Camarum PT szervezésében hangulatos húsvétváró foglalkozásra került sor a komáromi a Zichy-pont közösségi térben, ahol kicsik és nagyok egyaránt megismerkedhettek a hagyományos tojásírás módszerével.

 

Mint tudjuk, a húsvéti ünnepkörhöz rengeteg szokás kapcsolódik, ezek közé tartozik a tojásfestés is. A tojás a termékenység, az újjászületés legősibb jelképe, melyet gyakran pirosra festettek, mert e színnek a néphiedelem mágikus erőt tulajdonított. Ugyanakkor keresztény értelmezés szerint pedig Krisztus kiontott vérét jelképezi.

 

 hirdetes_300x300  

 

Az egyszínű festés mellett a rajzolt mintázatok ezerféle változata is elterjedt, melyek közül tájainkon leginkább a geometrikus formák a leggyakoribbak.  Ilyenkor a tojást hosszanti vonalakkal kettő vagy négy mezőre osztjuk, amelyeket aztán apró mintákkal díszítünk. Így készül a hímes tojás.

 

A régi időkben növényekből, gyümölcsökből, zöldségekből nyerték ki a színező anyagot – így például hagymahéj főzetéből, céklából – manapság azonban számos szintetikus festékhez hozzájutunk, amelyek a színek széles skáláját eredményezhetik.

 

 

A Villa Camarum kézműves foglalkozásán a hagyományos tojásírás technikájával ismerkedhettek meg a résztvevők, amelyen Méhes Kata az óvodás és kisiskolás korú gyermekkel foglalkozott. 

 

A 14 évesnél idősebb tinik és a felnőtt érdeklődők egy aprólékosabb díszítési folyamatban is elmélyülhettek, amelyek gyönyörű mintázatú hímes tojásokat eredményeztek. Őket Angyal Réka Sára vezette be a tojásírás rejtelmeibe.

 

 

Az ügyeskezű alkotók egy írókának nevezett aprócska fémcső segítségével olvasztott viasszal mintákat rajzoltak a tojás felületére, majd festékbe mártották. Ennek lényege abban rejlik, hogy a festék nem képes befogni a viasszal fedett területet, tehát éppen a festékmentes vonalak adják majd ki a mintát.  A festék megszáradását követően a viaszréteget óvatosan lekaparják, így kirajzolódik a díszítőelemül szolgáló minta. 

 

 

A Villa Camarum PT szervezésében megvalósult húsvétváró foglalkozáson nagyon szép alkotások születtek, melyek a résztvevő családok ünnepi asztalaira kerülnek majd.

 

Buday Mária

A képek a szerző felvételei

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!