Nyitókép: Észak-Komáromi Katolikusok

 

A komáromi katolikusok közössége jelentős számban részt vett a húsvéti ünnepkörhöz tartozó egyházi szertartásokon. Ezt megelőzően, már a nagyböjti időszak elejétől sokan bekapcsolódtak a keresztúti ájtatosságba is, amelyre péntekenként a szentmisék előtt került sor a Szent Rozália templomban, valamint a Szent András-bazilikában.

 


Mindezeken túl, a Virágvasárnapot megelőző szombaton kültéri keresztúti ájtatosságot is tartottak, a kórház udvarában található Kálvária stációinál, ahol az orvosokért, az egészségügyi személyzetért, a gondozókért, a betegekért és a haldoklókért imádkoztak. A szertartás a Lourdes-i Szűz Mária tiszteletére szentelt emlékhelyen kezdődött és fejeződött be.

 

 hirdetes_810x300  

 

Mint minden évben, virágvasárnap és nagypénteken sor került a Passió eléneklésére, amelynek előadásában Jézus, Pilátus, valamint az evangélista hangja mellett megszólalt a kórus, mint a tömeg hangja, s amelybe a hívek is aktívan bekapcsolódtak.

 


Mint ismeretes, a passió Krisztus szenvedéstörténetét beszéli el, evangéliumi szöveggel.

 

 

A húsvéti ünnepkör a szent három napja természetesen már nagycsütörtökön elkezdődött, amikor az utolsó vacsorára emlékezünk, melyen az Úr Jézus megalapította az Oltáriszentséget és a papi rendet. A szentmisén elvégezték a lábmosás szertartását, és ezen az estén elhallgattak a harangok, hangjukat kereplők váltották fel. 

 

Nagypénteken jelentős számú tömeget megmozgató keresztút-járásra kerül sor, végighaladva a belváros utcáin, emlékhelyein, majd a két Komárom között áthaladva a Duna fölött átívelő Erzsébet-hídon. Az ünnepi menet a Szent András-bazilikából indult, egészen a dél-komáromi (magyarországi) Jézus Szíve-nagytemplomig. 

 

„Mivel Jézus Krisztus halálán keresztül újul meg a mi életünk, a keresztút során közösségbe kovácsolódva elmélkedhetünk, énekelhetünk, imádkozhatunk. Egyúttal elmélyítjük a Duna két oldalán élő magyarok és szlovákok egységét. Krisztus szeretete ugyanis nemzetiségi hovatartozásra való tekintet nélkül egyesít minket”

 

mondta Kiss Róbert kanonok, komáromi esperes-plébános.

 

 

A komáromi a Szent András-bazilikában nagyszombat délelőtt kihelyezték imádásra az Oltáriszentséget a Szent Sírhoz, ahová a hívők folyamatosan érkeztek, hogy imádkozzanak, elmélkedjenek leborulva Jézus előtt, aki életét áldozta értünk.

 


Az esti órákban, a bazilikában már húsvét vigíliájának ünnepelésére készülnek, ami a világosság győzelmét jelképezi a sötétség felett, ugyanígy az élet győzelmét a halál felett. Komáromban mindezt a legünnepélyesebb módon, gyertyás körmenettel valósítják meg. 

 

 

Buday Mária
A képek az Észak-Komáromi Katolikusok oldaláról származnak, valamint a szerző felvételei

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!