Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Alessandra Tarantino

 

Március utolsó napján, Húsvétvasárnap délelőtt tíz órakor kezdődött az ünnepi szentmise Ferenc pápa elnökletével a Szent Péter téren, melyet megtöltöttek a hívek. A Szentatya délben a bazilika központi loggiájáról mondta el húsvéti Urbi et Orbi üzenetét, melyben a krisztusi megváltás és az abból fakadó reménység jegyében vette sorra a világ jelenlegi konfliktusait – közölte a Vatican News.

 

„Kedves Testvéreim, boldog Húsvétot!” – kezdte üzenetét a pápa, majd úgy folytatta: „Ma az egész világon visszhangzik a kétezer éve Jeruzsálemből útjára indult híradás: ‘A názáreti Jézus, akit keresztre feszítettek, feltámadt’.”

 

„Az Egyház újraéli az asszonyok döbbenetét, akik a hét első napjának hajnalán kimentek a sírhoz. Jézus sírját egy nagy kő zárta el; napjainkban is súlyos, túlságosan súlyos tömegek zárják el az emberiség reményét: a háborúk tömege, a humanitárius krízisek tömege, az emberi jogok megsértésének tömege, az emberkereskedelem tömege, és még megannyi. Mi is, akárcsak Jézus női tanítványai, egymástól kérdezgetjük: ‘Ki hengeríti el ezt a követ?’ „

 

fogalmazott a katolikus egyházfő. Majd arról beszélt, hogy csakis Jézus „nyithatja meg az élet kapuit, amelyeket újra és újra bezárunk a világban tovaterjedő háborúkkal”.

 hirdetes_810x300  

 

” Gondolatom mindenekelőtt a megannyi, világszerte zajló konfliktus áldozata felé fordul, kezdve Izraellel és Palesztinával, valamint Ukrajnával. A feltámadott Krisztus nyissa meg a béke útját ezen térségek meggyötört lakossága előtt. Miközben felhívok mindenkit a nemzetközi jog alapelveinek a tiszteletben tartására, azt kívánom, hogy kerüljön sor Oroszország és Ukrajna között minden fogoly általános cseréjére: mindenkit mindenkiért!

 

mondta. Majd úgy folytatta:

 

„(…) felemelem hangom, hogy tegyék lehetővé a humanitárius segélyek eljuttatását Gázába, újból felszólítva a múlt év október 7-én elrabolt túszok azonnali szabadon engedésére és az azonnali tűzszünetre az egész övezetben. Ne engedjük meg, hogy a folyamatban lévő ellenségeskedés súlyos kihatással legyen a civil lakosságra, amely már sok gyötrelmet elviselt, és különösképpen a gyermekekre. „

 

A pápa beszédének jelentős része a háborúról, és a további (világ)háború elkerüléséről szólt.

 

Tekintetükkel kérdezzük: miért? Miért az oly sok halál? Miért a pusztítás? A háború mindig abszurditás és vereség. Ne engedjük, hogy mind erősebben fújjanak a háború szelei Európa és a Mediterráneum fölött! Ne adjuk meg magunkat a fegyverek és az újrafegyverkezés logikájának! Soha nem lehet fegyverekkel felépíteni a békét, mert az csakis akkor lehetséges, ha kezet nyújtunk egymásnak és megnyitjuk a szíveinket.”

 

Kiemelte, hogy Szíriáról sem szabad elfeledkezni, ha konfliktusokról van szó, mert az országban már tizenhárom esztendeje dúl polgárháború.

 

„Megannyi halál, eltűnt személyek, súlyos szegénység és pusztítás vár válaszra mindenki, így a nemzetközi közösség részéről is.”

 

Megemlítette a Nyugat-Balkánt és annak európai integrációját.

 

” (…) az etnikai, kulturális és felekezeti különbségek ne váljanak a megoszlás okaivá, hanem legyenek gazdagság forrása egész Európa és a teljes világ számára!”

 

üzente.

 

„A feltámadott Krisztus nyissa meg a remény útját mindazok előtt, akik a világ más részein erőszakot, konfliktust, élelmezési bizonytalanságot, vagy pedig a klímaváltozás hatásait szenvedik el. Nyújt vigaszt a mindennemű terrorizmus áldozatainak! Imádkozunk mindazokért, akik elvesztették az életüket, és esedezünk az ilyen tetteket elkövetők bűnbánatáért és megtéréséért.”

 

emelte ki.

 

Urbi et Orbi üzenetét azzal zárta:

 

„A feltámadás fénye világosítsa meg elméinket és térítse meg szíveinket, tudatosítva bennünk minden emberi élet értékét! Ezt az életet be kell fogadni, meg kell védeni és szeretni kell! Boldog Húsvétot mindenkinek!”

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!