Nyitókép: Körkép.sk

 

2024. április 5-én a komáromi Tiszti Pavilon dísztermében Bagdy Emőke klinikai szakpszichológussal találkozhatott a nagyközönség, aki a Derű, humor, vicc – A nevetés pszichológiája címmel tartott előadást. A rendezvény a Mathias Corvinus Collegium szervezésében valósult meg, melynek témája iránt óriási érdeklődés mutatkozott, olyannyira, hogy az utolsó vendégek már állóhelyet is nehezen találtak a zsúfolásig telt nézőtéren. 

 

Bagdy Emőke, mint a Mathias Corvinus Collegium FIT programjának fővédnöke, jelen alkalommal a nevetés élettani hatásait világította meg a hallgatóság előtt. „Nevetni jó. A nevetésen elmélkedni annyi, mint az emberi lényegen töprengeni” állítja, hiszen a vicc, a humor lehetőséget nyújt a felülemelkedésre, a kapcsolat vagy épp a distanciateremtésre és a félelem csökkentésére is. 

 

 hirdetes_810x300  

A szakpszichológus megvilágította a gyermekben a születő nevetés genezisét, de a továbbiakban azt is megtudhattuk, milyen szerepe van a nevetésnek a felnőtt életben, az egyensúlyteremtésben és az emberi kommunikációba. A neves pszichoterapeuta, szupervízor szintén felvázolta miként áll a nevetés, a vicc, a humor az egészség és gyógyítás szolgálatában. 

 

A egyetemi tanár előadásának folyamatában az emberi lélek számos bugyrát feltárta;  és bensőnkben, társas kapcsolataink útvesztőiben igyekezett bennünket a járható útra rávezetni.

 


Felvázolta például a fogyasztói társadalom helytelen, káros irányszabását, ami befolyásolja korunk emberét; felerősítve az egyén önző életvitelét, vedd meg, használjad, mert neked ez jár. Pedig tudhatjuk, az ember társas lény, egyedül nem képes a boldogságra, szükséges hozzá, hogy szeretetet adjon és kapjon.

 

 


Bagdy Emőke rámutatott az ifjú generáció veszélyes tévútjára, amelyben a fogyasztás az emberi kapcsolatokra is kihat – ugyanúgy, ahogy felhasználunk, elhasználunk, eldobunk tárgyakat – ez a jelenség sajnos az emberi kapcsolatokban is megmutatkozik:

 

„Olyan kapcsolatok szövődnek fiatalok között, ahol használják egymást, fogyasztják egymást. Ez pedig az elembertelenedett… kultúrának a megnyilvánulása, hogy megváltoztatja a bensőséges szeretet-kapcsolatokat és elviszi olyan tárgyiasuló irányba, ahol a gyöngéd szexuális kapcsolat …durva testi szexualitásra aljasul le.”  

 


A professzor asszony a továbbiakban a kellemes közérzet, az örömérzés kapcsán  Csíkszentmihályi Mihály pszichológus nevét említette, aki a flow-élmény (egy nagyon összpontosított elmeállapot) pszichológiai koncepcióját alkotta meg.

 


A flow tulajdonképpen olyan állapotot jelent, amikor az ember teljesen elmélyül abban a tevékenységben, amit csinál. A koncentrálás és a kontroll érzése ekkor nagyon magas, és úgy érzi, mintha egy energiabomba lenne, mintha a mindennapi problémák megszűnnének. Az ember időérzéke ilyenkor megváltozik, és olyan érzése támad, mintha megállt volna az idő. Ezt az érzést bármilyen tevékenység kiválthatja, akár egy pogácsasütés, vagy egy szépen sikerült nagytakarítás, de a sportolás, az alkotó művészet, vagy akármilyen tevékenység. Tehát a flow-élmény a cselekvés minőségétől függ. Számunkra a legfontosabb feladat, hogy legyen előttünk egy konkrét cél. Ha jól teljesítünk, jól érezzük magunkat és ettől boldogok vagyunk. 

 

Bagdy Emőke klinikai szakpszichológus a továbbiakban hosszan ismertette a nevetés pozitív egészségügyi hatásait. Amellett például, hogy oldja a feszültséget, a nevetés közben kiadott hangokkal megmozgatjuk belső izmainkat, ami változást hoz létre szervezetünkben. Tehát a nevetés hat a hasi izmokra, ami hatást gyakorol belső szerveinkre, így segítve az emésztést. Tehát, ha emésztési problémáink vannak, az őszinte, jóízű nevetés nagyon sokat segíthet.

 

 


A mosolygásnak is nagy szerep jut, ha elkezdünk szándékosan mosolyogni, rövid idő múlva aktiválódik az örömközpont az agyunkban, és beindulnak a boldogsághormonok, az endorfin, az oxitocin termelése.  A boldogságunkért több hormon is felel, az endorfin csillapítja a fájdalmunkat, az oxitocin csökkenti a feszültségünket, a szerotonintól jobb kedvűek leszünk, a dopamintól pedig nő az általános elégedettségünk. Tehát, a jókedvre hangolódással saját egészségünkért teszünk, érdemes ezért folyamatosan keresni, hogy minek örülhetünk.

 

Bagdy Emőke, egyetemi tanár pszichoterápiás útmutatói a nevetés pszichológiájával együtt sokféle területet érintettek, a stressz-kezelés szükségszerűségét, a relaxációs módszerek különféleségét, az önismereti fejlesztés fontosságát. 

 

A professzor asszony jellemzői a közvetlenség, az emberség, a kedvesség, a segíteni vágyás – egész lényén tükröződik, hogy életének minden pillanatát a körülötte lévő világ jobbá tételének szenteli.

 

Bagdy Emőke klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta, szupervízor a maga természetességével, s főként közérthetőségével a derű, humor, vicc terén sajátosan fűszerezett, egyedi humorával nagyszerű és tanulságos estet teremtett a komáromi közönség számára.

 

Buday Mária

A képek a szerző felvételei

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!