Nyitókép: Cameofilm/Salt Communication

 

A  Csehszlovákiából kitelepített több ezer magyarnak emléket állító történelmi dokumentumfilmet vetíti április 12-én, a Felvidékről kitelepítettek emléknapján a Duna. A Baska József képzőművész gyermekkorának történetét bemutató alkotást a lánya, Baska Barbara rendezte.

 

A 2023-ban a Nemzeti Filmintézet támogatásával készült hiánypótló, a felvidéki magyarok kitelepítéséről szóló Baska magyarul beszél – Baska József története című alkotást a Duna mutatta be premierként idén januárban. A történelmi dokumentumfilmet a Felvidékről kitelepítettek emléknapján, április 12-én ismét műsorra tűzi a csatorna. 1947-ben ezen a napon kezdődött a szlovákiai magyar lakosság Felvidékről való kitelepítése.

 

A rozsnyói Baska családnak – mindenét hátrahagyva – 1947 januárjában kellett a Szudéta-vidékre való kitelepítés elől egyetlen éjszaka alatt, szekérháton Magyarországra menekülnie. A rendező-forgatókönyvíró, Baska Barbara nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy festőművész édesapja, Baska József történetét egy lírai hangvételű alkotásban mutassa be. A dokumentumfilm azonban nem egyetlen család traumáját örökíti meg: több ezer Csehszlovákiából kitelepített magyarnak állít emléket, miközben a leszármazottaknak is igyekszik segíteni a transzgenerációs tragédia feldolgozásában.

 hirdetes_810x300  

 

„A nagymamám sosem beszélt a kitelepítésről, de édesapám mindig: leírta, lerajzolta, lefestette. A szekér, az állandó úton levés, a menekülés visszatérő motívuma volt. Azok helyett szólt, akik a traumáik miatt képtelenek voltak erre, mi pedig ezt az utat folytattuk a dokumentumfilmmel”

 

hangsúlyozta korábban Baska Barbara grafikusművész az M5 kulturális csatorna Librettó című műsorában.

 

MTVA

 

A Baska József életútját bemutató dokumentumfilm a vetítés után hét napig megtekinthető a Médiaklikken.

 

Baska magyarul beszél – Baska József története április 12-én 21:00-tól az M5 műsorán.

 

MTVA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!