Nyitókép: A fotókat Gyöpös István bocsátotta a Körkép rendelkezésére

 

Bátorkeszi, a borfalu természeti szépségével üde színfolt a Mátyusföldi tájon, ahol a  Duna menti sík vidék átvált a községről elnevezett  Bátorkeszi erdővel borított lankáira.

 

A dombvidék mintha csak folytatása lenne a Garam menti hátságnak, vagy pedig a Duna túloldalán húzódó Gerecse hegyvonulatának. Az erdőség falu felőli részét keskeny megművelt földnyelvek szabdalják, s ezeken található a már híressé vált Galambos-dűlő, és mellette a Szentlászló-dűlő. A dombság kiváló mikroklímával rendelkezik: a napfényes déli oldalak – a dűlők kiváló fekvése, a jó minőségű termőföld mind-mind hozzájárult, hogy komoly borkultúra alakuljon ki ezen a vidéken. 

 

De mindehhez szükségeltetett az emberi akarat is, a szándék, hiszen az itt élő nép szorgos munkája tette, s teszi gyümölcsözővé e földet. A falu lakói évszázadok óta foglalkoznak a szőlőtermesztéssel, borkészítéssel; generációk hagyományozták, s hagyományozzák át apáról fiúra tudományukat. Mert úgy vallják, jó bort készíteni művészet. 

 hirdetes_810x300  

 

A kiváló minőségű borok már a térség határán túl, sőt az országhatáron túl is ismertté váltak, mindez pedig a szőlősgazdákat tömörítő  SZEGAB Polgári Társulás szervezői tevékenységének köszönhető. Nevük egy mozaikszó, amely a Szentlászló- és Galambos-dűlő szőlősgazdáinak, borászainak tevékenységére utal.

 

A helyi szőlősgazdák a minőségi bor előállítására törekszenek, legtöbbjük számára e nemes munka a kikapcsolódást, az aktív szabadidős tevékenységet jelenti. Nem egy közülük aranyérmes borászként jeleskedik.

 

Idén a SZEGAB PT szervezése jóvoltából, a Bátorkeszi Bornapok keretében 2024. április 6-án már a 20. jubileumi borverseny megrendezésére került sor, amely egyben az első helyileg szervezett nominációs verseny is volt a Szlovák Köztársaság Nemzeti Borszalonja meghirdetésében.

 

A fent nevezett verseny a legjobb hazai borok reprezentatív válogatása, melynek eredményeképpen a 100 legmagasabb minősítést elért bor megkapja a Nemzeti Borszalon kitüntető megjelölését, és egy évre elhelyezésre kerülhet a pozsonyi Apponyi-palota történelmi pincéjébe, ahol napjainkban a Szőlészeti és Borászati Múzeum található. A verseny győzteseit az évente átlagosan húsz nominációs verseny legjavából válogatják ki.

 


A Bátorkeszi Bornapok keretében megrendezett verseny kiértékeléséről Gyöpös István, a SZEGAB Polgári Társulás elnöke tájékoztatta a Körképet.
Megtudhattuk, nagy öröm tölti el a helyi borászokat, hogy egy hosszadalmas ügyintézés, valamint a szorgalmas és kitartó munka árán sikerült végre a nominációs versenyt Bátorkeszin megrendezni. Szeretnék bebizonyítani, hogy jó és méltó helyre került a rendezés joga, és ezt a jövőben is szeretnék megtartani. A község kultúrházában megrendezett jelentős eseményen jelen volt Bátorkeszi polgármestere, Labancz Roland is.

 

A fotókat Gyöpös István bocsátotta a Körkép rendelkezésére

 

Gyöpös István, a fenti társulás elnöke a következőképpen foglalta össze a helyi borászok tevékenységét: 

 

2002- ben egy szőlészekből álló kis csapat elhatározta, hogy létrehoz egy társulást. Az egyeztetések után létrejött  SZEGAB PT néven a helyi Galambosi és Szentlászlói-dűlő szőlősgazdáinak közös érdekképviseleti szervezete. Célkitűzésünk kezdettől fogva, hogy segítsünk a szőlősgazdáknak úgy a szőlő, mint a boreladás során, valamint szakmai tanácsokkal szolgáljunk a szőlő védelmével és a borkészítéssel kapcsolatban.

 

Az elmúlt 20 év  alatt gazdáink megértették, hogy csak minőségi borokkal lehet bejutni a borpiacra. A kezdeti kevert boroktól rátértek a fajtajellegű borok előállítására. Pár év alatt gombaszámra nőttek a kis és nagy borászatok. További céljaink között szerepelt a vidéki borturizmus fellendítése…

 

Az első borversenyünk megrendezése óta a 20 év alatt elbírálásra került több mint 5000 minta, és a nyilvános borkóstolókon több mint 2000 látogatónk volt.

 

A 2023-as év a szőlészek és borászok számára nehéz év volt. A szőlő fakadása után a virágzás alatt jöttek az esőzések és a fürtöket megtámadta a peronoszpóra. Utána hosszabb szárazság következett és szüret előtt ismét egypár esős nap. Ennek hatására a termés 30-50 %-át takarították be a gazdák. De ami megmaradt, az minőségi termés volt.

 

A SZEGAB Polgári Társulás elnökétől a továbbiakban megtudhattuk, hogy a borminták elbírálására a község kultúrházában került sor, ahol összesen 246 mintát gyűjtöttek be, melyet hat kategóriában hat bizottság bírált el. A borkóstolást végző zsűri tagjai közt jelen volt Korpás András is, aki nemzetközi hírű szőlész és borászként vált ismertté.

 

A borosgazdák között 58 arany, 124 ezüst, valamint 56 bronzérem lelte meg boldog tulajdonosát. 

 

A fotókat Gyöpös István bocsátotta a Körkép rendelkezésére

 

A győztesek:

 

Az I. kategória a száraz fehér borokat sorakoztatta fel, melynek champion nagydíját a fűri Jávorka Tamás nyerte el Morva muskotályos 2023-as évjáratú borával.

A II. kategória a félszáraz és félédes fehér borok versenye volt, ennek champion nagydíját a Zalaba Winery vitte el, a Vörös Tramini borának 2021-es évjáratával. 

A III. kategória a félszáraz és félédes rozé borokat sorakoztatta fel, melynek győztese a fűri Chateau pincészet Cabernet Sauvignon félszáraz bora volt.

A VI. kategória a természetes édes borok versenyét képezte, tekintet nélkül a színükre. Ezt a versenyt a garamkövesdi Slimo Winery Aurelius bora nyerte a 2022-es évjárattal. 

 

A SZEGAB PT díját  Zöld veltelíni borával a bátorkeszi Cséplő Szilárd nyerte el.

Bátorkeszi község polgármesteri díját az Amicus pincészet Kékfrankos rozé bora kapta meg.

Az ógyallai borászati régió legjobb borának Tóth Ottó Rajnai rizlingje minősült.

A kürti borászati régió legjobb bora a Chateau pincészet Noria bora lett. 

A párkányi borászati régió díját a Drozdík pincészet Devín bora nyerte el. 

 

Az elismerést szimbolizáló díjak átadása a község kultúrházában ünnepélyes keretek közt ment végbe. A Bátorkeszi Bornapok keretében megrendezett 20. jubileumi helyi borverseny mely egyben nominációs versenynek is minősült – ünnepi részének színvonalát a falu kis pacsirtája, Nátek Eszter emelte, aki a jó borok prezentációjához hozzáadta a szülőföld dalba öntött szeretetét. 

 

A bornak minden időben fontos szakrális szerep jutott a Kárpát-medence népeinek életében, így napjainkban is, ezért most mi sem kívánhatunk mást a szőlősgazdáknak s magunknak, mint bort, búzát, békességet!  S mindezt az anyaföld szeretettel ölelt termékenységének életerősítő javaiból.

 

Buday Mária

A fotókat Gyöpös István bocsátotta a Körkép rendelkezésére 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!