Nyitókép forrása: KL

 

Hétfőn érkezik a lehűlés, és a közelgő hidegfront már érezteti hatását a lengyel-szlovák határon is. Zsolna és Eperjes megyében már zivatarok alakultak ki, a java azonban csak ezután jön. Várhatóan hétfő délután az ország nagy részén átrobog az a markáns hidegfront, amely zivatarokat, viharos erejű szelet és 8-10, akár 15 fokos lehűlést eredményez majd.

 

Már az elején szögezzük le, van honnan lehűlnie az időjárásnak. Vasárnap áprilisi melegrekord született Szlovákiában (és Magyarországon, illetve Ausztriában is). Délután 16 óra körül Ógyallán 29 fokot mért a helyi meteorológiai állomás, de Muzslán (28,9), Királyfán és Zsigárdon is meleg volt (28 fok). 

 

A meteorológiai fordulat azonban már elkezdődött. Németország felől Lengyelország déli részébe már megérkeztek az intenzív zivatarok, felhőszakadással, 2 centiméteres jéggel és 70-80 km/órás széllökésekkel.

 

Szlovákia legészakibb részében már hétfőre virradóra is lehet számítani viharokra, ám a valódi viharzóna csak hétfőn ér el minket, Csehország és Ausztria felől.

 hirdetes_810x300  

 

Hétfő délután azonban az ország nagy részében csapadékra kell majd számítani, és az előrejelzések szerint a zivatarokból a déli járásoknak is kijut, elsősorban Közép-Szlovákiában, de valószínűleg a Csallóköz sem ússza meg viharok nélkül.

 

Kedden már hűvös időre kell számítanunk. A legmagasabb nappali hőmérséklet a déli járásokban is csak 8-14 fok körül alakulnak majd – keleten lesz melegebb, nyugaton kifejezetten hűvös lesz 8-9 fokos nappali csúcsokkal.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!