(…)

 

Sajnálatos módon ebbe a piszkos kampányhajrába a sokunk által nagyra becsült Ifjú Sziveket is belerángatta annak vezetése. Művészeti vezetője természetesen sosem titkolta pártkötődését és az is érthető, hogy pártjának, amelynek választási listáján előkelő helyen indult a legutóbbi parlamenti választásokon – segíteni akar a kampányban.

 

Az MKP elleni lejárató kampány, amit az Új Szó kezdett – és amelybe most önként bejelentkezett Hégli Dusán is – annál inkább érthetetlen, mivel a Híd minden emberi számítás (és közvéleménykutatás) szerint bent lesz a parlamentben, mert a szlovák szavazók így is, úgy is bejuttatják.

 

 hirdetes_300x300  

De ha már előrángatták, beszéljünk a konkrét ü(rü)gyről is.

 

A nemzeti jelentőségű intézmény kategóriáját a magyar kormány azért hozta létre, hogy a nemzetpolitikai szempontból fontos ügyekben, fontos területeken tevékenykedő külhoni magyar intézmények, szervezetek számára stabil támogatást biztosítson, megteremtse a kiszámítható működésük anyagi feltételeit.

 

A javaslatok megtételére pedig kezdettől fogva az MKP-t kérte fel. Nyilván a döntési joga megvolt hozzá. A támogatásokat a magyar kormány nem azért adja, mert nekünk az „járna”, mondjuk állampolgárság jogán, hanem azért mert nemcsak polgárokban, hanem nemzetben gondolkodik, amely átnyúlik a határokon.

 

Az MKP a 2015-ös évre 12 szlovákiai magyar intézményt javasolt a magyar kormánynak ebben a kategóriában támogatni. A 2016-os évre ugyanezt a javaslatot hat további intézménnyel bővítette. Meggyőződésem szerint mindannyiuk tevékenysége támogatásra érdemes, függetlenül vezetőik vagy tagságuk pártszimpátiájától.

 

De mi a helyzet az Ifjú Szivek Táncszínházzal? Az elmúlt hetekben nem nagyon hangsúlyozott tény: az Ifjú Szivek az egyetlen olyan szlovákiai magyar intézmény, amelynek fenntartója a Szlovák Köztárság Kormányhivatala. Ennek köszönhetően 2015-ben 441 ezer eurós közvetlen támogatást kapott a szlovák államtól, amelyet tekintettel a 60. évforduló alkalmából megrendezett ünnepi műsorra Robert Fico külön alapjából 50 ezer euróval még megtoldottak.

 

Emellett a „Neinvestičný fond Ifjú Szivek” is merített az állami költségvetésből. Sőt mivel egy Pozsony belvárosában fekvő ingatlan kezelője is, ezért bérbeadásból is származik bevétele. A kormányhivatallal kötött dotációs szerződés alapján a táncszínház az állami dotáción túl még 132 ezer euró saját bevétellel is számolhatott.  (…)

 

A „nemzeti jelentőségű intézmény” kategóriájának félreértelmezése is tetten érhető az Ifjú Szivek vezetőségének nyilatkozataiban, ahol saját maguk vallják be, hogy nem „az anyagiakról” szólt ez az óhaj részükről. Mármint, hogy az MKP juttassa fel őket a nemzeti jelentőségű intézmények listájára. (…)

 

Ez a lista tehát arról szól, hogy olyanok is végezhessék munkájukat, akik nincsenek olyan szerencsés helyzetben, mint az Ifjú Szivek. Persze, a listára kerülés jól hangzó jelzővel jár (“nemzeti jelentőségű”), amit szívesen tesz ki bármely szervezet a „homlokzatára”, de valójában ez a jelző csak egy támogatási rendszeren belül értelmezhető, azon belül kategorizál.

 

A már csupán erkölcsi és társadalmi – urambocsá’ nemzeti – elismerésre vágyóknak nem erről a listáról érdemes álmodniuk. E tekintetben a különböző díjak és kitüntetések, és persze  a közönség/közösség elismerése lehet a jó mérce.

 

MKP.sk, Horony Ákos – Ifjú Szivek – méltatlan kampánykoreográfia

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!