Nagy utat tett meg David Cameron brexitkampánya az uniós szerződés átírásának meglengetésétől addig az erősen lebutított verzióig, amelynek az a lényege, hogy büntetlenül felületi kezelést alkalmazhat munkaerőpiacán. (…) Az álmok korszaka után most viszont egy ék egyszerűségű tervezet van az asztalon. Ott tartunk, hogy „vészféket húzhatna” az a tagállam, amely úgy érzi, elviselhetetlen terhet rónak ellátórendszerére a bevándorlók.

 

Ezzel sajnos elérkeztünk a dolgok számunkra kijózanító együttállásához. Mert a nagy-britanniai munkahely meglétéhez kötött szociális kifizetésekkel kapcsolatos alkut végérvényesen a bevándorlás nagy problémaköréhez, és nem az EU-n belüli szabad munkavállalás kérdéséhez kötné Brüsszel.

És ez Magyarország számára elég rossz előjel.

Mert nemcsak hogy egy kalap alá vesznek minden angliai magyar munkavállalót a bevándorlókkal – hiába kérte budapesti látogatásán Cameront Orbán Viktor a migráns és bevándorló szavak kerülésére –, hanem épp az országba érkező közel-keleti menekültek nagy számára való hivatkozással zárhatnák el a pénzcsapokat magyarok, lengyelek és bármely uniós állampolgár elől.

 

 hirdetes_300x300  

A lengyel külügyminiszter tegnap azonnal ki is jelentette, országa számára elfogadhatatlan a terv. Egyszóval, a kinn dolgozó honfitársaink számára új korszakot fog jelenteni a brit szociális háló újrafoltozása. És Brüsszel ezt valamilyen formában engedni is fogja, mert nagyon-nagyon ragaszkodik hozzá, sőt: az unió intézményi, migrációs és demográfiai válsága közepette létkérdés számára, hogy a hatvanötmilliós pénzügyi-ipari nagyhatalom a blokk tagja maradjon. (…)

 

(…) Ráadásul még az se vigasztalhatja hazánkat, hogy nemzetállami hatáskörbe adnák a vendégmunkások elleni vészfékhasználatot, mert annak esetünkben nincs relevanciája. Magyarországnak éppen a másik oldalon – a belső munkaerőpiac még átjárhatóbbá tételén – kellene vészfék után nyúlnia, csak ott nem találni ilyet. Cameron pedig kénye-kedve szerint dönthet majd a szociális juttatásokról, például munkahely-teremtési és -fejlesztési programokba öntheti az összegeket. Nincs itt semmi újdonság, lehet tovább védelmezni a külső uniós határt, bár egyre kevésbé egyértelmű, vajon van-e értelme, mert hála nem jár érte.

 

 

Mno.hu, Kuthi Áron: Bevándorlók maradunk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!