– A Háló imázsa egy mérsékelten jobboldali alakulatot sejtet, de nem gondolkodtak sokat, és Fico szociáldemokrata pártjával szövetkezve hirtelen kormányzati pozícióba kerültek. Milyen értékek mentén definiálja magát a Háló, és kik az önök szavazói?  

 

– A Hálót jobbközép pártnak lehet nevezni, amely elkötelezte magát a közélet megtisztítására, hogy a polgár az adójáért megfelelő minőségű szolgáltatást kapjon. Ez főleg az állami bürokrácia csökkentését jelenti a kis- és középvállalkozók, kisiparosok, valamint az alkalmazottak érdekében. (..( Ezek a prioritásaink, amelyeket a koalícióba lépéssel a kormány kötelezettségei között sikerült elfogadtatnunk az elkövetkező kormányzati időszakra. És hát a lakosság döntött úgy a márciusi választáson, hogy lényegében lehetetlen volt más kormányalakítás. (..)

 

– Hogyhogy nem jut eszébe egy csallóközi lánynak, hogy az MKP-ban vagy éppen a Most–Híd vegyes pártban kezdjen politizálni?

 

 hirdetes_810x300  

– A politikai karrier nem olyan dolog, amelyet előre meg lehetne tervezni. Nem titkolom, hogy a Háló előtt épp ennek a két pártnak voltam a választója. Bántott azonban, hogy a magyar kisebbséget képviselő politikusok nem maradtak egységesek, hogy a lehető legerősebben tudják képviselni Szlovákia déli régióiban élő emberek érdekeit. Amikor a Hálót megalakítottuk, épp arra láttam lehetőséget, hogy a régióban élő emberek érdekeit képviseljük, ezzel természetesen a magyarokét is. (..) Ma lényegében éppen a régió gazdasági nehézségek miatti elnéptelenedése alakítja a kisebbség asszimilációját, az emberek elköltözése a kisebbségi településekről Pozsonyba, illetve más többségi nagyvárosba.

(..)

– A választás után minden média felhördült a szélsőjobb parlamentbe kerülésétől. Ne feledjük, koalíciós társuk, a Szlovák Nemzeti Párt is az volt régebben. Tényleg levetkőzték a régi reflexeket az SNS-ben? Személyesebb oldalról nézve: ön tapasztal a mindennapi életben kirekesztést?

 

– Bízom abban, hogy az új pártelnökkel az SNS sokat változott. Kiveszett belőlük a szélsőséges nacionalizmus, valamint az olyan alpári nyilatkozatok, amelyek régebben jellemzők voltak rájuk. (..) Ma azonban már nemzetközi szinten is elfogadható, bizalmat érdemlő partner a Szlovák Nemzeti Párt. Személyes tapasztalatból mondhatom, hogy az SNS-frakció tagjaival problémamentes a kommunikáció (..).

 

– Kisebbségi magyarként vagy szlovákként, európaiként definiálja magát? 

 

– Nem hiszem, hogy az embernek, főleg manapság, csak egy kategóriába kellene magát beskatulyáznia. Egyszerre európainak, szlováknak és kisebbségi magyarnak tekintem magam. (..) . Ugyanakkor természetesen büszke vagyok a magyar nemzetiségemre, a magyar kultúrára, szokásokra, a Csallóköz konyhájára, hiszen épp ezek voltak rám hatással kiskorom óta, alakították ki személyiségemet, és a szívemben hordom őket mint személyazonosságomat.

 

– Hogyan látja a szlovák–magyar együttélés lehetőségeit? A Háló például olyan hely, ahol fel lehet hozni a bezárás előtt álló, kiüresedő magyar iskolák ügyét?

 

– A kormány nemzetiségileg is vegyes, és megelégedéssel érzékelem, hogy senkinek sem érdeke ártani a szlovák–magyar kapcsolatoknak, vagy visszaélni az esetleges félreértésekkel. A vegyes területeken a békés együttélés a feltétele a lakosok életminősége javulásának, és minden erőmből igyekezni fogok a békés kapcsolatok kialakításáért. A nemzetiségi iskolák érdekében már az elkövetkező napokban felszólalok a parlamentben.

 

– Mit tart az elszlovákosodás nagyon is tapasztalható, érzékelhető, akár nemzedékeken átívelő jelenségéről?

 

– Elsősorban az az érdekem, hogy ezen a területen mindenki jól érezze magát – úgy a szlovákok, mint a magyarok, vagyis hogy senki ne érezzen hátrányt abból, hogy a kisebbséghez tartozik. Mint a magyar kisebbség büszke tagja, ügyelni fogok arra, hogy az alapvető jogok mindenkit megillessenek. Így járulok hozzá az önazonosság erősítéséhez, mely oly fontos a szlovákiai magyar közösség túléléséhez.

 

Cséfalvay Katalin: „Szívemben hordom a magyarságot” ( Magyar Nemzet interjú, forrás: mno.hu)

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!