A „koaliciós válság” margójára

Manapság, amikor ilyen „kormányválságos” időket élünk, felértékelődni látszódnak a közvéleménykutatási adatok szerepei Szlováliában. Nem mindegy ugyanis, mi lesz, ha borul a bili, és bukik a jelenlegi kormány. Mindenki veszettül számol, még a köztársasági elnök-jelöltek megnevezésével is kivárnak egyesek.

Szinte még össze sem melegedtek rendesen, de a koalición belüli üzengetés már javában zajlik. Nagy az érdeklődés, vajon van-e elég pénz mindegyikük konyháján az esetleges kampányra, ha netán előrehozott választásokra kerülne sor. Pár napra rá már arról is tudomást szerezhettünk, hogy ahol nincs, ott bizony már ennek megoldásán is szorgalmasan dolgoznak (HZDS). Biztos ami biztos. Elvégre hosszú volt a mögöttük álló két ellenzéki ciklus, a jelenlegi támogatottságnál (HZDS 6,8 %) pedig ki tudja, lesz-e még alkalom ilyen aratásra. „Akkor hát miért ne, elvégre most lehetne kseftelni. Jön ugye a költségvetés, amit elvileg illene megszavaznunk, ráadásul a házelnök elleni bizalmatlansági inditvány is megköti a koaliciós kezeket, amely – titkos szavazásról van szó – bárhogy elsülhet. Most talán ideális az időpont elsumákolni némi Tátra alatti földterületet, hisz Robert Ficonak szüksége van ránk” gondolhatta Vladimír Mečiar, felidézve a régi szép időket, még a kilencvenes évekből.

A média egy része azonban szerencsére éberen őrködött, és amint kiderült, hogy akár másfél milliárd korona is játékban lehet ennél a biznisznél (tudni kell beszélni a nép nyelvén), Robert Fico, a közvéleménykutatások Monte Christo-ja is megálljt parancsolt. „Ez azért mégsem járja”, mondhatta.

Jureňa HZDS földművelésügyi miniszter igy hamarosan távozik, Vladimir Mečiar pedig nemsokára elszenved egy újabb megaláztatást. Ivan Lexa után számára ez már igazán semmiség. A szükség végtére is még politikai berkekben is nagy úr. A tét ugyanis túl nagy mindenkinél: a Szlovák Nemzeti Párt a következő pár évben elvégre mégsem mondhat le az EU-s milliárdok elosztásáról, ugyanúgy a Fico vezette SMER sem szárnyalt még ilyen magasan mint most, jó volna hát megtartani a poziciókat.

A HZDS igy inkább nem kockáztat. Hisz a mai támogatottságával egyáltalán nem biztos hogy túlélnék a következő választásokat. Ráadásul, ki lenne az a politikai öngyilkos, aki Mečiar frakciójából egy előrehozott választásokkal megszavazná a saját harakirijét? Előrehozott választásokra igy esély sincs, bármennyire is hasznára válna az országnak.

 hirdetes_300x300  

A cimben szereplő kombinációt tehát el is lehet felejteni. Ha a kedves olvasó idáig eljutott, már megtette feladatát 🙂 Marad tehát minden a régiben, legfeljebb Robet Fico megdönt hamarosan egy újabb népszerűségi csúcsot. Rövidtávon. A mostani botrány ugyanis még nem az, mely eltemeti ezt a bandát. Várjunk türelemmel, hamarosan az is elérkezik.

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!