Dezső
  • HUF: 382.50
  • USD: 1.07
  • 14 °C
  • 27 °C

Hirdetés (X)

politika

Ellenzéki válóper a la MKP

Bizony felpezsdült az élet kishazánkban pártunk mai döntése után, melynek köszönhetően Szlovákia az MKP szavazatainak köszönhetően némi meglepetésre ratifikálta a Lisszaboni Szerződést. Be is indult a blogoszférán az anyázás, sértődöttség, párttól való elfordulás, álszent magatartás, higgadt tudomásul vétel, stb. Ki-ki vérmérséklete, ingerküszöbe, érdekeltségi szintje, és megkockáztatom, informáltsági mértéke szerint. Helyzet van ugyanis, jelentem, melynek minden bizonnyal hosszútávú kihatásai lesznek.

Először is leszögezném, hogy az ellenzéki házasság mai felrúgásával közép és hosszútávon az MKP mindenképp jó döntést hozott. Mondjon ugyanis bárki bármit, a szlovákiai magyarnak fontosabb a saját status quo, fontosabb egy normális oktatási törvény, közelebb áll hozzá a kisebbségi jogok megtartása, a reális befolyással bíró érdekképviselet, mint a Lisszaboni Szerződés holmi elvi ideiglenes blokkolása. Főleg akkor, ha annak szellemét maga az MKP is támogatja a kezdetektől fogva. 

Hol van hát a probléma?  Olvasva a mai termést, nagyjából ott, hogy a csütörtökihez hasonló esetekben a kezdetekben pusztán a TA 3 -ra hagyatkozó átlagszavazó egyfajta passzív befogadóként hajlamos tokkal, vonóval benyelni mindazt amit lát és hall. Ahelyett, hogy kicsit a saját fejét is használná. 11.30-kor ugye jött maga a döntés, majd röviddel később Hrušovský és Dzurinda reakciója, és az azonnali kiszorítósdi. Mindez a szlovák sajtó hathatós támogatásával. Mondanom sem kell, tele mesékkel, főleg az utóbbi két úriember szájából. Ez elég is volt arra, hogy a honi magyar “megmondóemberek” elkezdjenek idealizálni, mesértődni, nagyhirtelen elvekől beszélni, jól felháborodni az MKP magatartásán, mintha most jöttek volna le a falvédőről.

Pedig a helyzet egészen másként áll. Be kell végre látnunk, hogy a közös ellenzéki politizálásból a két szlovák párt már eddig is jóval többet profitált mint az MKP. A legnagyobb előnye Mikuláš Dzurindának származott, aki az ellenzék vezéreként, továbbra is egyfajta árnyékkormányfőként üzletelhetett tetszeleghetett. A marginalizálódó, 9 fős KDH frakció az ellenzék 59 szavazatával a háta mögött szintén úgy-ahogy komoly partner tudott maradni. A parlamenti matematika mellett a legrövidebbet így értelemszerűen az MKP húzta. Főleg akkor, ha tudjuk, hogy kisebbségi kérdésekben, ha igazi kenyértörésre került sor a múltban (lásd Beneš dekrétumok megerősítése, vagy az egykori megyei felosztás) eddig is csak magára számíthatott.

A fentiek tükrében így középtávon az ellenzéki hármaskoalíció sokkal inkább nyűgnek és tehernek számított az MKP számára. Főleg, ha hihetünk azoknak a hangoknak, melyek szerint a Lisszaboni szerződés majdani ratifikálását elősegítendő Mikulás Dzurinda egyre inkább a bilaterális tárgyalásokat kezdte erőltetni a SMER-el. Ugye milyen ismerős helyzet?

 A sajtótörvény körüli közös ellenzéki taktizálással, egyre csökkenő mozgástérrel így az MKP végképp sarokba lett volna szorítva. Főleg úgy, ha egyben meg akart felelni az erősödő házon belüli számonkéréseknek, kritikáknak. Így nem volt más választása, mint kapva kapni a menekülési lehetőségen. Bizonyos kérdésekben ugyanis – el kell fogadni, tisztelt demokratikus ellenzék – egyszerűen joga van saját álláspontra. Ha ez adott esetben épp az oktatás törvény kapcsán alakul ki, ám legyen.

Szumma szummárum, elmondható, hogy az MKP a mai nappal “felnőtt”. Egy jó pártkommunikációval pedig, az elkövetkező hetekben ugyanez elérhető a választóinál is, ha sikerül  kellően elmagyarázni, és megértetetni a jelenlegi helyzetet. Egy fontos kitétellel azonban: remélve, hogy a mai döntés politikai mérlegének mindkét serpenyője jól ki lett egyensúlyozva.

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kommentek

jclayton
2008. ápr. 11. 07:45

Tény: - Az MKP semmit, de semmit nem nyert ezen az ügyön (ja, hogy nem lesz rosszabb? szép, szép... mutassa meg valaki írásban) - a pártkommunikáció azt is jelenti, hogy a nagy horderejű döntések -előtt- tisztában lehet lenni azzal, hogy mit lehet elvárni a párttól. én eddig azt hittem, tudom, mit várhatok el. tévedtem.

nyomkereső
2008. ápr. 11. 07:55

"én eddig azt hittem, tudom, mit várhatok el. tévedtem." Ez nem feltétlenul az MKP hibája. "Az MKP semmit, de semmit nem nyert ezen az ügyön". Ezt kijelenteni meglehetosen korai. Bejegyzésemben épp ennek ellenkezpjét próbáltam ecsetelni.

jclayton
2008. ápr. 11. 08:05

"“én eddig azt hittem, tudom, mit várhatok el. tévedtem.” Ez nem feltétlenul az MKP hibája." Valaki megírt egy választási programot. Valakik összehoztak két stratégiai dokumentumot. Valakik állandóan kommunikálnak a választóikkal. Kinek a hibája akkor?

nyomkereső
2008. ápr. 11. 08:15

A politika helyenként túlmutat mindezeken. Ezt kéne tudomásul venni. A kommunikáció pedig már beindult, lásd Berényi tegnapi szereplését a TA 3-on vagy az STV esti musorában.

Méla Béla
2008. ápr. 11. 09:51

Szerintem is Dzurindának volt a legelőnyösebb ez az ellenzéki összefogás. Ez még talán nem is volna olyan gond, ha ezért cserébe legalább adott volna valamit. De Ficoval való riogatás azért nem elég. Amikor a Benes dologról szavaztak, akkor miért nem vonultak ki?

malkovich
2008. ápr. 11. 10:20

jó írás, egyetértek.

polak
2008. ápr. 11. 11:45

nyomkereső, nem hinném hogy a sértődöttség szólt volna az írásomból. Inkább a düh, hogy milyen idiótaságokra képes ez a párt. Egyébként nem látom, hogy azt bizonyítottad volna az írásoddal, amit nálam állítottál, azaz hogy én rendesen mellényúltam volna az írásommal. Hiszen te is abból indulsz ki, hogy valamiféle háttéralku bizonyára megköttetett, mert ha nem, tényleg komplett hülye az MKP. Lehet, hogy politikai manőverezés szempontjából hosszútávon jó húzás volt ez az MKP részéről még akkor is, ha tényleg csak az EU két szép szeméért tették amit tettek. De azt hiszem, én arról írtam, hogy az MKP megijedt a saját árnyékától, attól, hogy sokkal többet is kérhetett volna, tömegtámogatással a háta mögött. Engem elsősorban ez zavar, hogy a párt játssza itt a sehova sem vezető, hülye kis politikai játékait, ellenzékkel, meg Ficóval, ahelyett, hogy az asztalra baszna egy kurva nagyot, és azt mondaná, hogy idefigyu. Szóval azt látom, minden mást képvisel ez a párt, csak a saját választóit nem. Ezért értek egyet jclaytonnal, és a következő választásokig fejre kéne állnia ennek a pártnak ahhoz, hogy visszaszerezze a szavazatomat, és hogy ne írjam ezentúl bele minden cikkembe azt, hogy nem szavazok az MKP-ra. És másoknak sem ajánlom.

niki
2008. ápr. 11. 11:50

en is egyetertek :-), de a kiegyensulyozott politikai merleggel kapcsolatban egy picit szkeptikus vagyok, ismerve fico arogans es egoista donteseit.

niki
2008. ápr. 11. 11:55

pontositas: a nyomkereso cikkjevel ertek egyet.

tarhonya
2008. ápr. 11. 18:19

Az MKP egy erkölcsi hulla. Már eleve halva született. A kormány helyében én mindenesetre meggondolnám, hogy engedjem-e, hogy egy hulla leszopjon....

nyomkereső
2008. ápr. 11. 20:27

Mela Bela - egyetertek veled. Poli - en egyalalan nem hiszem, hogy egy konkret barter (nevezzuk oktatasi torvenynek)miatt adta be az MKP a derekat. Itt szerintem egesz egyszeruen egy kozep es hosszutavu szemleletvaltasrol lehet szo, melytol a egyontetuen a teljes frakcio effektivebb ellenzeki erdekkepviseletet remel az eddiginel. Blogodban ezt irtad, amire a sertodest ertettem: "De hát nekünk, pardon, az MKP-nak nyugalom kell, ugyebár. Kiegyezés, ezzel a szarházi kormánnyal. Ráadásul ilyen kiegyezés, ahol alig kapjuk vissza azt a semmit, amit egy tollvonással elvesznek. Amiért cserébe úgy néz ki, az MKP eladja a másik két ellenzéki pártot, a sajtót, meg a saját becsületét is." Raadasul nezetem szerint hibas allitasra alapozol, azt irva, hogy az MKP berezelt volna az utcara vonulastol. KOnyorgom, Poli, de hisz a SZMPSZ meg annal is "toketlenebb", mint ahogy Te az MKP-t latod. Ezek mentek volna az utcara? Ugyanmar!! Meg egy normalis, valamire valo, ertekelheto velemenyt sem voltak kepesek testuletileg osszehozni az oktatasi torvenyrol. Niki - koszi Tarhonya - ehhez nehez valamit is hozzafuzni.

nyomkereső
2008. ápr. 11. 20:30

Termeszetesen Malkovich-nak is koszonet :)

bela
2008. ápr. 11. 21:41

szepen kodositesz kedves nyomkereso... az egesz MKP (a helyi szervezetekkel egyutt) egy erkolcsi ferto lett. ezek szart se fognak addig csinalni,mig a parlamenten kivul nem talaljak magukat. az elmult valasztasok ota SEMMIT ertelmeset nem csinaltak, hacsak a felvideki magyarok egetese nem szamit annak. en ebbol tobbet nem kerek.kthxbye.

nyomkereso
2008. ápr. 11. 21:45

Kedves Bela, meg is tudnad indokolni a fenti allitasodat a kodositesrol? Ilyen erovel en is allithatnam, hogy altalanositasz, meghozza nem is akarhogy :)

tizedes
2008. ápr. 11. 22:39

Hm, szar helyzet...:( Megertem a Jclaytonek lazadasat is, masreszt a politika sajnos ilyen uzletekrol is szol. Idealis esetekben nem, de ne legyenek illuzioink, Dzurinda - ha tudott volna mit barterolni - ugyanezt csinalta volna, csak meg profibban persze. Barterolt o eleget az elmult 4/8 evben, szoval ot kell a legkevesbe felteni ebben az esetben. Nyomkeresovel ellentetben szilard meggyozodesem, h. a biznisz targya egyedul a kozoktatasi torveny lehetett. Mi mas? Mi az az "effektivebb ellenzeki erdekkepviselet" egy Fico-Slota-Meciar trio biztos 85 szavazatos uthengere ellen? Szoval ez csak maszlag. Jclaytonnak abban igaza van - ha irt ilyet :) -, h. a puding probaja egy honap mulva lesz, amikor majd masodik olvasatban targyalja a parlament az iskolai torvenyt. Nem varom, h. a legdurvabb formaban menne at, de nem azert, merthogy Fico annyira be akarna tartani a szavat. A Smer sem orulne neki, ha az SNS jol belerugva a magyarokba elvinne a bonuszt a torvenyert, ezert is valszeg megnyirbaljak. De felek, h.pont a legszarabb pontok maradnak benne - tobbek kozott a tankonyvek kerdese es a szlovak orak szama. A tanfelugyelok magyar tudasat ki le nem szarja... Szoval a Smer majd szepen ad is vmit, meg nem is, es divide et impera ugy iranyitja a dolgokat, h. se az MKP es persze se az SNS ne legyen elegedett a torvennyel. Szoval nehez... viszont ha mar ilyen seftet csinaltak Csakyek, akkor legalabb hatekonyan le kellett volna kommunikalni. Elvegre a biznisz biztos nem szerda este kottetett, mar napokkal a szavazas elott elkezdhettek volna az elterelo hadmuveleteket. Meg egy teny a vegere: akarmennyire is praktikusnak tunik valasztoi szempontbol a lepes, az biztos, h. a szlovak sajtonal egy jo idore alaposan magukra csesztek az ajtot...

tizedes
2008. ápr. 11. 22:43

Ja, meg egy megjegyzes, amit kifelejtettem. Nem rosszbol, de az ilyen naiv radikalis dumakat hanyagolni lehetne: "ahelyett, hogy az asztalra baszna egy kurva nagyot, és azt mondaná, hogy idefigyu". Es mivel b. oda az asztalra? A 20 ellenzeki szavazataval? Vagy tankokkal az utcara vonulnank es azt kiabaljuk majd "vesszen Trianon", vagy mi? Hat azert... jo reggelt! Keretik visszaterni a hazai kozeleti realitasba. Az asztalra csak az b. oda, akinek van mivel odab. Az MKP-nak nincs es minimum 2010-ig nem is lesz...

nyomkereső
2008. ápr. 11. 23:47

Tizedesnek - "szilard meggyozodesem, h. a biznisz targya egyedul a kozoktatasi torveny lehetett." Tartok tole, hogy ezt mar soha nem tudjuk meg, mivel nem tudhato, milyen oktatasi torvenyt fogadnak el, ha nincs megszavazva a Lisszaboni szerzodes. Azert ne feledjuk, h. az MKP mar joval az ominozus szavaz elott (is) targyalt a kormannyal. Mindenesetre en azert annyira nem ajnaroznam Ficonak a "csodas" taktikajat. Fog o meg bukni, nem is kicsit. Van egy ilyen erzesem. "mar napokkal a szavazas elott elkezdhettek volna az elterelo hadmuveleteket." Ezt komolyan gondolod? Epp ekkor koptek volna szemen sajat magukat. Volt egy sajtojuk a szavaz elott, ennyi boven eleg. Max. en ugy inteztem volna, hogy uljon ott legalabb meg 3 ember a partbol, a hatas kedveert. (Mondjuk BGY, BB, SZS, FI). Ez mindenkepp javitott volna az osszkepen, szerintem. U.I. amugy mit is allitottal tulajdonkeppen? :) A 2. hozzaszolasoddal egyet ertek.

Tizedes
2008. ápr. 12. 10:46

Mi mas lehetett az uzlet targya, mint a kozoktatasi torveny? Az MKP es valasztoi szamara ez a legfontosabb ugy ebben az idoszakban, amirol a kormany es a parlament targyal(t!). Fico is egyszer bukni fog, a politikaban ez igy megy - ha magadtol nem allsz fel, akkor felallitanak. Es kevesen tudnak idoben felallni... Ettol fuggetlenul Fico taktikailag jol megjatszotta ezt a helyzetet, jol elverve ezzel a masik nagy taktikai magust, Dzurindat. Ugyanakkor azt is hozza kell tenni, h.aki kormanyon van, az mindig konnyebben "bizniszelhet", barterolhat, stb., mert van mit ajanlania. Ellenzekbol ez nem megy olyan egyszeruen...

nyomkereso
2008. ápr. 12. 10:51

"Mi mas lehetett az uzlet targya, mint a kozoktatasi torveny?" Fogalmam sincs, nem ultem ott :) De nem hiszem, hogy szavaitokkal elve, "ilyen olcson adtak volna magukat". Valoszinubb,hogy menekules a Dzurinda allitotta csapdabol amit egy szemleletvaltas is kisert.

Tizedes
2008. ápr. 12. 10:55

re: nyomkereonek Ami pedig a kommunikaciot illeti. Ad1: azt pofazzak egesz ido alatt (ertds: az LB blokkolasatol szerdaig), h.egysegesek lesznek, ha szar sajtotorveny megy at, nem szavazzak meg az LB-t. Ad2: Par hete mar biztos egyeztettek a potencialis barterrol. Ad3: a szavazas elott mar jopar nappal tudjak, h.kesz az uzlet, megszavazzak az LB-t, pedig szar sajtotorveny fog atmenni (ergo: atverik az ellenzeki kollegakat). Ha ezek a tenyek igy mind vilagosak, akkor kerdem en: miert "epp ekkor koptek volna szemen sajat magukat", ha elkezdik puhitani mar korabban a terepet? Pont forditva. Igertem vmit, hatterben alkut kotottem es ezzel leszartam azokat, akiknek korabban igertem vmit (es akik amugy a partnereim mar x eve). Akkor pont az a logikus, ha minel haramabb elebe megyek, h.learulozzanak. Mert ha szerdan meg azt allitom, h.botranyos a sajtotorveny, korabban vegig azt mondtam, h.botranyos torveny megszavazasa eseten nem szavazom meg az LB-t, es ezutan csut. reggel bejelentem, h.megszavazom az LB-t, akkor ez hogyan jon le??? Hat enyhen szolva, nagggyon, de nagggyon hulyen. En csak azt irtam, ennek a "nagyon de nagyon hulyen jon le"-helyzetnek kellett volna elebemenni. Es ok ezt nem tettek meg.

nyomkereső
2008. ápr. 12. 11:02

Szerinted milyen alkupozicioban lettek volna, ha mar elore puhitjak az allaspontot? A lenyeg epp ennek az ellenkezojeben rejlik.

rigi
2008. ápr. 12. 11:26

és szerintetek mivel lett volna jobb ha továbbra is blokkolja az MKP a Lisszaboni Szerződést? Ha Ficonak lehet egy kicsit is hinni, akkor megy az elnökhöz, lemond, előrehozott választások, stb...Szerintetek akkor ki alakíthat új kormányt? És a számok tükrében az hogy nézne ki? Ha nem is egyedül, de a SMER újból a HZDS-szel és ha szükséges az SNS-szel állna össze megint, mert gond nélkül mennek át a javaslataik és abszolút urai a kormánynak... Ez olyan hőstett lenne, hogy az MKP a többi ellenzéki párttal karöltve elköltött pár milliót egy újabb választásra egy olyan törvény miatt, amit éppen elfogadtak? Szerintem ez nem megoldás, a megoldás az, hogy támadni kell az elfogadott törvényt, ahol lehet, alkotmánybíróság, nemzetközi fórumok, stb... Ha meg minimálisan sem hiszünk Ficonak, és nem hisszük el, hogy lemondott volna: akkor Paska nem szavaztat, és elő kell vele megint jönni pár hónap múlva...és én nem hiszem, hogy addig is ki tudott volna az ellenzék bármit is harcolni magának a Lisszaboni Szerződés megtámogatásáért... a nemzetközi véleményről és ellenállásról a blokád miatt inkább nem is beszélek, pedig az egy külön kategória... jó, tudom, hogy ti leginkább az adott szó és a megkötött egyezség megtagadásáról beszéltek...itt már elhangzott egy párszor, hogy kisebbségi kérdésekben sosem számíthattunk az SDKU-ra és KDH-ra...ez az én egyik indokom is másik kérdésem: ki volt közületek/közülünk az ellenzéki egyezkedéseken, hogy pontosan mi is volt megegyezve? hogy a LSz blokkolása csak a múltkori parlamenti ülésre szólt vagy mostanra is? vagy mindegyikre? az elkövetkező szavazásokra is? én nem voltam ott, tehát nem tudom mi hangzott el ott, gondolom pontosan ti sem... Ha meg az oktatási törvényes barterról van szó, a dzurindának habzik a szája, mert egyszer az MKP megelőzte őt a berterban, a KDH meg nem is ugyanez kategória, hisz ők boldogan blokkolták Liszabont ingyen is... ennyi magánvéleményként, a francba, hosszú lett :-)

Tizedes
2008. ápr. 12. 11:36

Re:nyomkereso Kevered a szezont a fazonnal.:) Nem azt mondom, h. az alku elott puhitsak az allaspontjukat, hanem az alku utan - amely biztos, h.nem szerda ejjel kottetett meg -, amikor mar nyilvanvalo, h.majd megszavazzak, mar kezdejen maskent beszelni. Mert az eleg gaz, ha par oraval a szavazas elott forditanak koponyeget 180 fokkal... Re: rigi Ami Fico lemondasos ijesztgeteset illeti, az csak egy nagy mese. Utolag mar konnyen beszelt. Az ellenzek nem harom napja blokkolta az LB-t/LSz- (ahogy tetszik:)), ha annyira konzekvens, lemondhatott volna mar februarban is (szavaztathatott volna es lemondhatott volna). Szoval o sem hulyegyerek azert... akarmennyire is jol allnak most a preferenciai, a valasztas az mindig kockazatot jelent. Neki meg a jelenlegi felalla is tokeletesen megfelel.

polak
2008. ápr. 12. 11:37

Kedves Tizedes, látod pont az ilyen, tiédhez hasonló hozzáállás miatt nem lehet jó nagyot az asztalra baszni... és ez rád is vonatkozik nyomkereső, tömeges akció nélkül soha semmit nem fog elérni az mkp, csak ilyen szarságokért adja majd el magát, mi meg bebeszéljük magunknak, hogy ugyse vonulna ki annyi szülő, ugyse érnénk el semmit.. a kishitűségünk a legnagyobb ellenségünk. AZ mkp most mindenéppen nevetségessé vált, akkor is, ha semmit nem kért ezért cserébe, akkor is, ha csak azt a szart próbálta visszaszerezni, ami eddig se volt, akkor is, ha fico átverte őket. Sztem ez utóbbi, esetleg dobott pár közbeszerzési koncot valami mkp közeli vállakozóknak. Okádék, ti meg ezt dicsőtitek?

Tizedes
2008. ápr. 12. 12:01

Kedves Polak ur, Poli! Nyugi. Nem a 19. szazadban elunk, ahol majd tizezrek mennek ki a terre, es a zuhogo esoben borig azva hallgatjak majd Barak Laszlo frissen koltott Uj nemzeti dalat, majd megrohanjak a kormanypalotat, es veghezviszik a forradalmat. Ezt a kozeget, ahol az MKP mozog, politikanak hivjak. Es ott szoktak ilyen dolgok is tortenni. En sem orulok neki, mert elegge arcatlan kinezete volt, ha normalisan keszitik elo es kommunikaljak le, hidd el, Te is maskepp allnal hozza. Az viszont valoban kerdeses, Fico tartja-e majd a szavat, ill. mit is igert valojaban. Es mi a szarert vonuljanak ki a szulok, vagy az emberek az utcara?! Ki fog kivonulni, a "sustyakis" dunaszerdahelyi "ertelmisegi" tipusu kozeg? Hat azert mar ne beszeljunk felre! Mielott kivonulnal az utcara es Ficonak vagy Caplovicnak azt mondanad, h. tobb jogot es kapd be, elobb nezzuk meg, h.hany magyar szulo adja szlovak iskolaba gyereket, a vegyes hazassagok hany szazalekaban szlovak lesz az anyanyelv, hany kozsegben nincs magyar helysegnevtabla, hany tanar adja sajat gyerek szlovak iskolaba vagy kuldi ki "Magyarba" (ahonnan majd a budos eletben vissza nem jon), hany embernek csesztek el anno a vezeteknevet mindenfele "mekcsennyekkel" es a mai napig nem javittatta ki, milyen minoseguek a magyar iskolaink, a nagy magyar egyetemunk, a nagy magyar karunk, stb. - ezek csak ugy mind kiragadva, a teljesseg igenye nelkul. Mielott kardelre hanynank a szlovakokat, eloszor nezzunk magunkba es kis felvideki magyar hazankban teremtunk rendet!

polak
2008. ápr. 12. 12:19

Látod-látod, ezt nagyon jól összefoglaltad. Az MKP meg mindezen égető problémák megoldása helyett semmit sem érő, kétes kimenetelű politikai játszmákat folytat...

Tizedes
2008. ápr. 12. 12:34

De hat mivel foglalkozzon az MKP? Ertsuk meg, hogy az egy politikai part, amelynek politikai partkent kell viselkednie. Mert az a feladata. Egy normalis tarsadalomban minden szervezetnek megvan a maga szerepe, feladata. Ne akarjunk az MKP-bol egy felvideki szupertrosztot csinalni, amely majd minden egeto bajunkra gyogyirt talal. Ez szerintem nagyon rossz hozzaallas! Kritizaljuk az MKP-t, mert sok mindent szarul csinal, nincs strategiaja, elkepzelese (nem csak most, szerintem x eve, Bela ba vezetese alatt sem volt), de lassuk be, hogy a tobbi szl.magyar tarsadalmi szervezetnek is meg kellene ujulnia. Sot, a tobbieknek meg talan inkabb, mert az MKP-nak - amaitt is, h.a leginkabb a kepunk elott van, legalabb egy kicsit jobban karbantartjak magukat. De mi van a Csemadoknal (ahol meg mindig egy rakas volt komcsi apparatcsik, estebes, estebe ul), a pedagogus-szovetsegnel, a szuloi szovetsegnel - hogy csak a "szuloi utcara vonulas" szempontjabol erintett szertvezeteket nevezzem meg. Es a tobbi, Szovetseg a Kozos Anyamkinjaert esatobbi tarsasag, a sok lehuto semmitcsinalo... (halkan tegyuk hozza, h.a jovo sem biztos, h.sok joval kecsegtet, lasd az MKP "ificsapatat"...). Itt ugy altalaban el van minden es mindenki tespedve, minosegi kriteriumok es tavlati elkepzelesek nelkul lezengve a jelenben. Ahogy igy vegignezem a most felsorolt szervezeteket, olyba tunik, az MKP ezek kozott meg talan az ude szinfolt kepviseli...:( De vissza a temahoz: forradalom helyett inkabb onvizsgalat kellene, es tobb igyekezet. Meggyozodesem, h.teruleti autonomia nelkul, a jelenlegi torvenyes keretek kozott is sokkal tobbet el lehetne erni, csak ahhoz minoseg is kellene...

polak
2008. ápr. 12. 12:51

Na, lassacskán egyetértünk. Az a baj, hogy az mKP egy nagy köpönyegforgató. pPersze a fenti problémák esetében nem a párt tehet róla, hiszen ez csak egy politikai szervezet, ilyenkor a hülye polgár a felelős, ugyebár akinek meggyőzésére 4évente milliókat szoktak költeni... ahelyett hogy arra költenék azt a pénzt, hogy felvilágositsák például az embereket azon kevés lehetőség kihasználásáról, amit a törvények biztositanak. De persze ha pénzosztó bizottságokba kell embereket jelölni, akár Mo-n, akár itt, azonnal az MKP az egyetlen "szupertröszt", aki delegálhat embereket, és tömi az általad emlitett élhetetlen és telhetetlen "szervezeteket" pénzzel, aminek naagy nulla a látszatja... területi autonómiát egy szóval sem emlitettem, kulturális és oktatási kellene.

nyomkereso
2008. ápr. 12. 12:51

Rigi - ez igy van ahogy mondod, raadasul azt se felejtsuk el, hogy az elorehozott valasztasokhoz is ugyanugy 90 szavazat kell, mint a LSZ-hez. Ugyan ki szavazta volna meg neki? Tizedes - szerintem meg a dontes nyilvanos bejelentese utan kell belekezdeni a magyarazatba, ami meg is tortent, szerintem. Lasd Berenyi road show-jat a hircsatornan es a kiralyi TV-ben is. De javaslom, irj egy sajat bejegyzest, es vitassuk meg ott a dolognak ezt a reszet. Poli - kisse felreertettel az asztalra b.-nal. En tamogatom, hogy olykor-olykor verjuk jo nagyon, de csak akkor, ha van is mivel, es tudjuk miert. MErt kulonben nevetsegesse valunk. Jelenleg nincs mivel, mert toketlen a szuloi es tanari erdekkepviseletunk, sajnos. A kisstiluseghez pedig: ha hiszed ha nem, en lennek a legboldogabb, ha kimentek volna az utcara, sot, be is alltam volna kozejuk!! Ugyanugy, mint anno a Munkatorvenykonyv modositasananal is vittuk a zaszlot vagy 20-an fiatalok, bevonulva a parlament elott kb. 500 szakszervezetis koze, a testi epsegunket sem feltve, pedig ott barmi tortenhetett volna. Nezd csak vissza az archivumokat, az osszes hiradoban benne voltunk anno. Mellesleg hol voltatok akkor Ti, hol volt a koamromi media, hol volt az ICS? Eloszor talan magunkba kene szallnunk, magyaroknak, ahogy Tizedes is leirta.

nyomkereso
2008. ápr. 12. 13:00

Tizedes, gratula, itt van a lenyeg: "Ertsuk meg, hogy az egy politikai part, amelynek politikai partkent kell viselkednie. Mert az a feladata. Egy normalis tarsadalomban minden szervezetnek megvan a maga szerepe, feladata. Ne akarjunk az MKP-bol egy felvideki szupertrosztot csinalni, amely majd minden egeto bajunkra gyogyirt talal. Ez szerintem nagyon rossz hozzaallas! Kritizaljuk az MKP-t, mert sok mindent szarul csinal, nincs strategiaja, elkepzelese (nem csak most, szerintem x eve, Bela ba vezetese alatt sem volt), de lassuk be, hogy a tobbi szl.magyar tarsadalmi szervezetnek is meg kellene ujulnia. Sot, a tobbieknek meg talan inkabb, mert az MKP-nak "

polak
2008. ápr. 12. 13:41

szerintem meg ez a legnagyobb képmutatás. Nagyon jól tudjuk, hogy minden területen monopóliumként viselkedik a mkp. Amig kormányon voltak, szóba sem álltak pl. nem mkp-s polgármesterekkel, szervezetekkel. Most meg hirtelen nem övék a felelősség semmiért. Hát, szépen vagyunk mondhatom.

nyomkereső
2008. ápr. 12. 14:01

Ha monopoliumkent viselkedik, fel kell tenni a kerdest, miert tortenhet mindez. Elofordulhat az is esetleg, hogy szemelyi, szakmai okok miatt egyes szervezeteknek nincs eleg sulya ahhoz, hogy ezt kikenyszeritse. Tudtommal ha valaki valamit akar, es ezt kelloen ala is tudja tamasztani, mindig nyitott ajtokat talal es talalt az MKP-nal. Ugy BB, mint CSP alatt. Nezzunk mar magunkba vegre, ugy tanarok, mint szulok, ifjusagi, kulturalis szervezetek, es tegyuk fel a kerdest, vajon mi magunk megfelelunk-e azoknak az igenyeknek, melyeket a politikai kepviseletunktol elvarunk. Erdekelne a valaszod a tobbi feltett kerdeseimre is.

polak
2008. ápr. 12. 14:26

"nincs annyi pénzetek, hogy nyerhessetek" hangzott a tárt ajtós válasz egy mkp-s minisztériumi funkcionárius szájából egy induló ifiszervezet felé... még a kormányzati "aranykorban", ami főleg a markukat tartóknak és nyelvüket nyújtogatóknak volt arany... és nehogy már a civileket tegyük felelőssé a párt züllöttségéért. A normális embert a rosszullét kerülgeti ettől a fertőtől. Ehhez egyszerűen gyomor kell. Csomó tehetséges ember inkább elhúz a rákba, mint ezt a nyomort szemlélje... meg tudod magyarázni, hogy egy volt évfolyamtársam miért érzi magát jobban egy maláj kis faluban, ahol évek óta angolt tanit a helyieknek? Egy másik pedig búvároktató indonéziában? és sorolhatném. gondolom te is tudsz ilyet egy csomót. Miért menekülnek innét ezek a fiatalok?

nyomkereső
2008. ápr. 12. 14:37

az ilyen miniszteriumi csirkefogokat fel kene akasztani, ebben egyetertunk. Sot, en meg tudnak cifrabb dolgokat is mondani, sajnos. Tartok tole, hogy valyuhoz kerulve akarva akaratlanul is teret kapnak az ilyen szemetladak sajnos. A felelosseg azonban kozos, es megkernelek Teged is, hogy ne csokkentsd az igenyessegi mercet, ami a civilektol is elvarhato. (Az egy mas dolog, hogy az MKP-nak kormanyon letre kellett volna hoznia a sajat analitikus kozpontjat, think-thanjk-jeit, de ez egy mas kerdes). Poli, ha megnyugtat, en is jobban ereztem magam Patagoniaban, ahonnet nemreg jottem haza. Es hogy miert menekulnek? Mert nincs lehetoseguk magukat itthon megvalositani, sajnos. Szomoru, de ertheto dontes. Ennek ellenere nem helyeslem.

karma
2008. ápr. 14. 06:25

Nyomkereső, osztom a nézetedet. Hasonló dolgokkal érveltem én is vasárnap ebéd után.

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Király Zsolt

Király Zsolt, 42 éves közgazdász, a Körkép.sk alapító főszerkesztője. A 2015-ös Újságírói Díj nyertese oknyomozó kategóriában. Korábban a .týždeň-ben és a Heti Válaszban is publikált.

Hirdetés (X)

Kövessen minket