Legalizált politikai klientelizmus, megfelelő pártkönyvecske, kellően hajlékony gerinc, vastag bőr a pofán és bevethető kapcsolatrendszer. Ennyi kell ahhoz, hogy valaki a közösből többszáz milliót akaszthasson.

Rövid bevezetőként: A parlament idén áprilisban fogadta el azt a jogszabályt, mely új elemként  az ún.  fejősteheneket szociális intézményeket is definiálja. Az elképzelés lényege, hogy a hátrányos helyzetű, a munkaerő piacon nehezen alkalmazható személyek foglalkoztatására – meghatározott feltételek mellett – támogatás igényelhető az Európai Szociális Alaptól.

Az ellenzék már ekkor lehetséges korrupcióról beszélt, ami mindössze négy hónapig váratott  magára. 

Íme a know-how, a címben feltett kérdésre: Kell egy figura, aki létrehoz négy nonprofit szervezetet. Barátnőként a legerősebb kormánypártból jól jön egy parlamenti képviselőnő, aki  önzetlenül lobbizik E.T.-nél, aki jóakaró néniként alá is írja mind,  a fejenként 100 millió koronát érő pályázatot. Melyeket, biztos ami biztos,  a honanya fia ajánl melegen megyei illetékesként  E.T. figyelmébe. És hogy a források felhasználása körüli esetleges ellenőrzésekkel se legyen gond, ezekről a Közbeszerzési Hivatal területileg illetékes vezetője gondoskodik, aki történetesen szintén a parlamenti képviselőnő férje. All in one.

Ha már lúd legyen kövér alapon ugyanez a know-how fedezhető fel egy ötödik pályázatnál is, szintén százmilliós tételben. Az őrangyalok itt is a parlamentben ülnek, ugyanazon padsorokban. A támogatást nyert nyolc projektből így bizonyíthatóan legalább öt landolt SMER-es kezekben. Tiszta sor.

Robert Fico álláspontja a pártklintelizmussal kapcsolatos azonnali vádakra ismert. „Semmi rosszat nem látok abban, ha a saját struktúráinkat támogatjuk ott, ahol ezt a törvény megengedi. Kötelező érvényűnek számunkra csak a Közbeszerzési Hivatal álláspontja tekinthető.  Ha a Hivatal a kiírás körül mindent rendben talál, nincs okunk reagálni.” Szerinte ugyanis csak a törvénysértésből, vagy a kiírási feltételek nem teljesítéséből eredő problémákkal szükséges foglalkozni. 

 hirdetes_300x300  

 Az Aliancia Fair-play pedig, ha már a kiírási feltételek teljesítésénél tartunk, kérdez. Miként lehetséges az, hogy többszáz milliót kaptak olyan nonrofit társulások, melyek alig  pár héttel a kiírás meghirdetése előtt alakultak, holott a feltételek között legalább 3 éves működés szerepelt?

A kérdésre minden bizonnyal még maga E.T. sem tudja a választ.

(megj. az illusztrációs képet a Trend főszerkesztője, Rado Baťo méltán elhíresült postjából kölcsönöztem.)

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!