Nyitókép: pluska.sk

 

12 szponzor, 185 ezer euró. A Most-Híd listája szerint ennyien, ilyen összeggel támogatták hivatalosan eddig Bugár Béla új pártját. Az adományozók neveit megvizsgálva érdekes személyi összefonódásokat találunk, melyek nem zárják ki annak lehetőségét,  hogy bizonyos szálak egészen az Új Szó-ba, és a Smer-hez vezetnek.

 

A Most-Híd a Smer ötödik hadoszlopa„, nyilatkozta nemrég Mikulás Dzurinda, az ellenzék vezére. „Hallom, hogy a Most furcsa háttérrel rendelkezik, bár Bugár Béla  számomra emberileg szimpatikusabb,” fogalmazott a héten Eugen Jurzyca.

 

Nos, a Híd donorlistája a fentieket egyáltalán nem cáfolta, sőt!

 hirdetes_300x300  

 

A Most-Híd támogatóinak listája
A Most-Híd támogatóinak listája

 

Ki kicsoda

 

Bugár Béla, Bastrnák Tibor, Gál Gábor, A. Nagy László és Simon Zsolt  parlamenti képviselők fejenként 10 ezer euróval, Solymos László a Most-Híd Pozsony megyei elnöke, (nemrég még az MKP pozsonyi járási elnöke), Gyurovszky László egykori  régiófejlesztési miniszter és Nochta Edit (Bugárék kampányfelelőse) szintén ugyanennyivel szálltak be a pártalapításba. De tartotta a tétet Munir Pašagič  és Igor Sidor kassai vállalkozó is. Utóbbi, a Bumm hírportál szerint Zdenko Trebuľa kassai megyei elnökön keresztül  Smeres kapcsolatokkal rendelkezik. Tovább vizsgálódva viszont más érdekes összefüggéseket is találunk.

 

Nochta Edit, az i-Step communication ügynökség vezetőjének neve azért is említésre méltó, mert Bugár Béla  alatt ez az ügynökség készítette az MKP választási kampányait. Ennél az ügynökségnél dolgozott  korábban az a Barak Bálint is, aki rövid ideig – még az MKP-s időkben – Bugár Béla tanácsadójaként szerepelt. Barak Bálint manapság a Paraméter nevű internetes portál lapigazgatója. Ennél a portálnál rovatvezető Barak László, Barak Bálint édesapja, aki hétfőnként az Új Szóban publikál. De ugyanitt főmunkatárs az a Rigó Konrád is, aki a Brainsum társtulajdonosaként többek között a Paraméter, az Új Szó, az MKP korábbi, az Ifjú Szívek, a HB Reavis Group és az OTP Garancia Biztosító weboldalait készítette.

 

A Brainsum irodája ugyanazon a Mostová 8 alatti pozsonyi címen található, mint az Ifjú Szívek nevű magyar táncegyüttes székháza. Az Ifjú Szívek igazgatója Mede András, Mede Vencel, az MKP korábbi pozsony megyei elnökének öccse. A táncegyüttes kapcsán nem lehet nem megemlíteni Hégli Dusán nevét, aki a tánckar művészeti vezetője, újabban pedig a Most-Híd kulturális szakmai műhelyét is vezeti.

 

Ennyit a párt magyar támogatóinak személyi összefonódásáról, az igazán érdekes dolgok viszont csak most következnek.

 

Kulcsár Ľudovít az Új Szós kapocs?

 

A két legbőkezűbb szponzor, Kulcsár Ľudovít és Ladislav Krajňák neve mellett jól menő cégek egész sora található, melyben nem is lenne semmi kivetnivaló.

 

Kulcsár Ľudovít, aki egyéb érdekeltségei mellett a Dunaszerdahelyi Coop Jednota Fogyasztási Szövetkezet elnöke, 35 ezer euróval támogatta Bugár Béla pártját. A kereskedelmi cégjegyzék adatai szerint 1994 és 1997 között egy ugyanilyen, Ing. Ľudovít Kulcsár nevű személy ült a Vox Nova, jelenleg felszámolás alatt álló részvénytársaság igazgatótanácsában, bizonyos Ing. Edita Slezákovával együtt. Ugyanarról a Slezákné Kovács Editről van szó, aki évek óta az Új Szót is kiadó Petit Press igazgatótanácsának a tagja, ill. az Új Szó lapigazgatója.

 

A Vox Nova igazgatótanácsának a tagja volt 1991-1997 között Szilvássy József is, az Új Szó akkori főszerkesztője, majd a Csallóköz újság lapigazgatója. Egy vele készült mélyinterjúban még 2000-ből, mely a Fórum Társadalomtudományi Szemlében jelent meg  Öllős László által,  Szilvássy őszintén vall a kilencvenes évek történéseiről. Többek között az Új Szó magánosításának körülményeiről, a Vox Nova Rt.-ről, valamint A.Nagy László, és Gyurovszky László akkori szerepéről. Érdekes olvasmány.

 

Krajňák – Poór híd a Smer felé?

 

A végére hagytuk a legnagyobb halat. Ladislav Krajňák, aki Bugár Béla támogatójaként 50 ezer eurót adományozott a Most-Hídnak, nem kispályás játékos. Milliárdos vállalkozó, vagyona eléri a tíz milliárd koronát. Szlovákia, de az egész egykori Csehszlovákia 50 leggazdagabb embere közé sorolják. Vagyonát még 1993-ban, a Rezeš előtti időkben alapozta meg. A kassai VSŽ vasgyár számára akkoriban nyers vasércet importált keletről, majd a legyártott fémeket kizárólagos joggal Nyugat-Európába exportálta. Később óriásit akasztott az SCP Ružomberok papírgyár eladásából is.

 

Társával, Juraj Kamarással együtt a Bohemians Praha focicsapata is az övé. Ügyes, céltudatos, sikeres üzletemberként ismerik. Nevét olyan cégek nevei mellett találjuk, mint a Slovnaft, Nafta Trade, SK Invest, Imuna Pharm Holding, stb.

 

Krajňákról ismert, hogy sikeres privatizőr, melyben nagy segítségére voltak a személyes kontaktusai. Egy tavalyi cikkben így nyilatkozott: „Hazudnék, ha azt állítanám, hogy a politika nem segített a vállalkozásaimban. Különösen a privatizáció idejénhisz mint tudjuk, a privatizáció önmagában politikai döntés.” A privatizációt úgy jellemezte, mint a tőkéért folyó háborút. „A kártyák viszont már le vannak osztva, mindenki tudja, ki milyen pozíciókkal rendelkezik a piacon. A gazdasági erőket és a koponyákat az érdekli, ami működik, nem pedig az, mit tudnának még szerezni.”

 

Az AG bankban egy másik nagykutyával, a Mečiar éra alatt elhíresült Vladimír Poórral közösen szerepelt, akivel a Nafta Trade-ben is együtt dolgozott. „Korrekt viszonyt ápoltunk, de az AG bankon kívül, mely katasztrofálisan végződött, semmilyen közös üzletünk nem volt„, mondta Krajňák a Plus 7 dní-nek pár éve abban a beszélgetésben, melyben kerek-perec azt is kimondta, hogy Poórral leginkább akkor találkozgatott, amikor az a HZDS alelnöke volt. „Mindig azt mondtam, hogy jó időben jó helyen kell lenni.

 

Poórról, bár ő ezt kitartóan cáfolja, sokan azt tartják, jelenleg Fico és a SMER-SD  fő mecénásai közé tartozik.

 

Király Zsolt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.